Republika Zapadna Bosna, najveća izdaja u historiji Bošnjaka

Abdićeva banana-paradržava trajala je kratko, ali nažalost dovoljno dugo da iza nje ostanu ratni zločini, logori, izbjeglice, razaranja, trajala je dovoljno dugo da izazove težak međubošnjački sukob čije posljedice Krajišnici osjećaju i danas. Uz ratnog zločinca, izdajnika Fikreta Abdića, takozvanu državicu predstavljali su Ibrahim Đedović, Hamdija Mašić i Ahmed Čović, Abdićev zet Ibrahim Jušić...

Ratni diktator Fikret Abdić u srijedu je proglasio „Republiku Zapadnu Bosnu“ u području bihaćkog džepa, koji je pod njegovom kontrolom. Do ovog samoproglašenja došlo je poslije izražavanja uvjerenosti Hrvatske u svoju sposobnost da odbrani napadnuti Bihać priključenjem svojih trupa snagama Armije RBiH. Zvanično je potvrđeno masovno koncentrisanje srpske vojske i hrvatskih snaga oko Bihaća u proteklih šest dana, piše Stav.

Ovako su inozemni mediji krajem septembra 1993. godine javili o osnivanju Republike Zapadna Bosna, izdajničke paradržavice ratnog zločinca Fikreta Abdića. Formirana 27. septembra na teritoriji između Velike Kladuše i Cazina, bila je jadna igračka u rukama Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, sredstvo kojim su oni uz pomoć takozvane međunarodne zajednice pokušavali disciplinirati Aliju Izetbegovića i ostatak rukovodstva Republike Bosne i Hercegovine pokopavajući ih tako, u danima kada je situacija izgledala neizbježna, a Bošnjaci i njihova država na rubu nestanka, natjerati ih na nekakvu uniju država koja bi brzo nakon toga nestala pod okriljem Srbije i Hrvatske.

Abdićeva banana-paradržava trajala je kratko, ali nažalost dovoljno dugo da iza nje ostanu ratni zločini, logori, izbjeglice, razaranja, trajala je dovoljno dugo da izazove težak međubošnjački sukob čije posljedice Krajišnici osjećaju i danas. Uz ratnog zločinca, izdajnika Fikreta Abdića, takozvanu državicu predstavljali su Ibrahim Đedović, Hamdija Mašić i Ahmed Čović, Abdićev zet Ibrahim Jušić…

No, oni su samo bili istureni igrači, iza njih je stajao srbijanski političko-obavještajni vrh koji je diktirao Abdiću njegove poteze. Konkretno, Milorad Ulemek Legija i njegov pukovnik Radojica Božović, kasnije optužen za ratne zločine počinjene u Doboju, a koji su bili direktno potčinjeni nedavno u Haagu presuđenim zločincima Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću.

Iako je paradržavicu osnovao 27. septembra 1993. godine, Abdić je u njeno osnivanje krenuo još godinu dana ranije. Odnosno, već po povratku iz Sarajeva, nakon onog čuvenog gostovanja u studiju RTV BiH, kada je bio spreman nakon državnog udara, pripremanog nakon hapšenja Alije Izetbegovića na Sarajevskom aerodromu, po povratku s pregovora u Lisabonu, preuzeti vlast. Od ljeta 1992. do maja 1993. godine preuzima svu vlast u Velikoj Kladuši u svoje ruke. Osnova njegove vladavine bio je, jasno, „Agrokomerc“, a onda kreće u obračun s Mirsadom Veladžićem, čelnikom krajiške SDA i predsjednikom Općinskog izvršnog vijeća, koji je uspio smijeniti s te dužnosti u februaru 1993. godine i na mjesto predsjednika IO Okruga postaviti Zlatka Jušića. Svu je vlast preselio u Cazin.

Kako piše historičar Admir Mulaosmanović u svom radu „Nastanak Autonomne pokrajine Zapadna Bosna“, već krajem maja su pripadnici MUP-a Velika Kladuša počeli sabotirati odbranu i sarađivati sa srpskim snagama u tzv. Republici Srpskoj Krajini (RSK), što je dovelo do sudskog procesa protiv 26 lica zbog sabotaže i propuštanja srpskih snaga u području Bukovlja tokom srpske aprilske ofanzive na Bihaćku krajinu.

S druge strane, propast Vance–Owenovog mirovnog ugovora izbacio je, pak, Abdića na političku scenu kao mogućeg „kompromisnog Muslimana“ tako da su međunarodni pregovarači, lord David Owen i Torvald Stoltenberg, snažno zaigrali na ovu kartu. Abdić je postajao i u očima međunarodnih faktora dio mogućeg rješenja bosanskohercegovačke krize. Stoga je već 12. juna 1993. godine Abdić dobio poziv da sudjeluje na pregovorima u Ženevi. Abdić je bio odlučan da zarad vlastite vizije “pomogne” Bosni i Hercegovini da krene ka nestanku, čime je “učvrstio” Izetbegovićevu odluku da potpiše mirovni plan kojim se Bosna i Hercegovina definitivno dijeli na etničkom principu. Ipak, Izetbegovićev potpis nije bio stvaran, jer je već sutra povučen, a sam Izetbegović je kasnije rekao da se radilo o taktici i određenoj političkoj pobjedi bosanskohercegovačke strane tokom pregovora.

Nakon što su pregovori propali 1. septembra, Abdić je napustio Ženevu i najavio da će se on dogovoriti sa Srbima i Hrvatima. Šest dana kasnije krenuo je realizirati najavljeno, sedmog septembra 1993. godine pokreće inicijativu za formiranje Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, a oni koji su tu inicijativu trebali provesti u djelo bili su Asim Dizdarević, Ibrahim Đedović, Hamid Ćerimagić, Mehmed Latić i Džemal Ahmetović, Božidar Šicel i Mehmed Nuhanović, te predsjednici izvršnih odbora skupština Velike Kladuše, Cazina i Bosanske Krupe.

Deveti septembar 1993. godine bio je važan dan jer je tada doneseno nekoliko bitnih odluka vezanih za osnivanje paradržavice. Skupština Općine Cazin razmatrala je Inicijativu i odbacila ju je nakon četiri dana. U isto vrijeme na lokalnoj se televiziji pojavljuje Fikret Abdić i objavljuje nakanu o formiranju pokrajine te poziva građane da ga podrže. Komanda 5. Korpusa Armije RBiH isti dan se oglašava i traži od građana da ne prihvataju Inicijativu za formiranje Autonomne pokrajine Zapadna Bosna i da treba zaustaviti prikupljanje potpisa koje je bilo u toku.

Jasno je da je Abdićeva izdaja dobrim dijelom bila izazvana njegovom neskrivenom mržnjom prema Aliji Izetbegoviću i politici rukovodstva Republike Bosne i Hercegovine. Tome treba dodati kako je Abdić, nakon Bošnjačkog sabora u septembru 1993. godine, izjavio da on ne priznaje bošnjaštvo jer se radi o Zulfikarpašićevom i Izetbegovićevom izumu. Mulaosmanović u svom radu potcrtava kako je Abdiću bilo jasno da je u ženevskim pregovorima vidio ogromnu i vjerovatno posljednju šansu da napravi odlučujući iskorak.

No, i drugi, prije svih Milošević, Tuđman i međunarodni pregovarači, držali su ga kao adut za nastavak pregovora. O tome govori ratni član Predsjedništva Republike BiH Ivo Komšić, navodeći da je grupa protuhadezeovskih i opozicionih hrvatskih intelektualaca i političara iz Bosne i Hercegovine (Franjo Topić, Ivan Lovrenović, Dubravko Lovrenović i Ivo Komšić) sredinom jula 1993. razmišljala o Abdiću kao alternativi Izetbegoviću.

Dvadesetsedmog septembra 1993. godine, na osnovu nekoliko desetina hiljada sakupljenih potpisa građana Okruga Bihać i Odluke takozvane Ustavotvorne skupštine, u Velikoj Kladuši je proglašena “Autonomna pokrajina Zapadna Bosna”. U svom je govoru Abdić opravdanje za svoju izdaju našao u neimaštini. “SDA i vlast u Sarajevu nisu nas se sjetili ni prilikom podjele humanitarne pomoći, pa je naš narod u Zapadnoj Bosni dobivao samo mrvice”, napadao je Abdić, izazivajući odbojnost prema glavnom gradu. Čak su i u dijaspori neki smatrali to veoma dobrim potezom, a isticao se Alaga Dervišević, koji je na jednom predavanju kazao da je Zapadna Bosna kao država moguća i održiva.

Saznavši za Abdićevu izdaju, Alija Izetbegović je 28. septembra saopćio: „(…) Građani Bosanske krajine, u najkritičnijem trenutku naše povijesti član Predsjedništva RBiH Fikret Abdić proglasio je takozvanu autonomiju Cazinske krajine. Abdić je to učinio uprkos vašem odbijanju inicijative o formiranju Autonomne pokrajine Zapadna Bosna i vašeg jasnog opredjeljenja za Bosnu i Hercegovinu, koje ste izrazili na sjednicama skupština općina i na javnim raspravama u narodu. Taj neustavni čin je udar na našu već ranjenu domovinu, u trenutku kada smo zabavljeni sudbonosnim odlukama o zajedničkoj budućnosti i pritisnuti neprijateljima iznutra i izvana.

Pozivam vas stoga, u ime žrtava koje su pale za BiH, da zajedno sa jedinicama i komandom Petog korpusa energično stanete u odbranu Bosne i Hercegovine i onemogućite svaki pokušaj cijepanja zemlje. To je udar na jedinstvo i identitet muslimanskog bošnjačkog naroda, sada kada nam je jedinstvo najpotrebnije. Ujedno apelujem na vas da sačuvate prisebnost i razum, da izbjegnete sukobe, da se zbijete uz našu vojsku u ime naše zajedničke budućnosti.“

Abdić odmah organizira institucije svoje paradržave, na mjesto premijera postavlja Zlatka Jušića, a onda odlazi u Zagreb i tamo 21. oktobra 1993. godine, u prisustvu Franje Tuđmana, potpisuje s Matom Bobanom, predsjednikom takozvane „Hrvatske Republike Herceg-Bosna“ „Zajedničku izjavu”. Izjava se sastoji od četiri člana, a u prvom članu stoji: „Pozivajući se na dosadašnju dobru saradnju između Hrvata i Muslimana u Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, ugroženoj napadom Armije BiH na legalnu vlast i civilno muslimansko stanovništvo Autonomne pokrajine, odlučni su uložiti napore u cilju okončanja svih sukoba na području Unije Republika te trenutačno uspostaviti trajni mir na području Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. U tom smislu postrojbe HVO Bihać će kao i do sada biti u sastavu oružanih snaga Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.“ Odmah po potpisivanju izjave Mate Boban je izdao naredbu da se jedinice HVO-a bihaćkog okruga pridruže snagama Narodne odbrane, otpadničkoj vojsci Fikreta Abdića.

Nakon ovoga potpisa, Abdić je sljedeći dan u Beogradu, tamo potpisuje Deklaraciju s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, pod pokroviteljstvom Slobodana Miloševića. Kao potvrda ovih dogovora i nastavak uspješne saradnje, uslijedio je 7. novembra 1993. godine sastanak predsjednika vlada triju paradržava u Velikoj Kladuši: Jadranko Prlić, Vladimir Lukić i Zlatko Jušić. Fikret Abdić je od hrvatskih vlasti dobio je status povlaštenog partnera i pravo na upotrebu bescarinske zone u Rijeci. Robni promet s Hrvatskom i inostranstvom obavljao je po odobrenju hrvatskih vlasti putem zagrebačke firme „Voće“.

Tim potpisima se, prema konceptu osovine Milošević–Tuđman zadavao smrtni udarac Bosni i Hercegovini jer je Abdić prerastao u lidera Bošnjaka/Muslimana koji može zamijeniti Izetbegovića i prikazati „sarajevsku politiku“ kao kamen spoticanja u postizanju mira na prostoru bivše Jugoslavije.

Savezništvo sa srpskim političkim i vojnim vrhom svakako je bilo na djelu već i prije proglašenja takozvane APZB, Abdić je u ratu protiv Petog korpusa Armije RBiH imao saveznike u vojnim formacijama RSK, Republike Srpske (RS) i bihaćkog HVO-a. S Hrvatima je to išlo postepeno i temeljitije s obzirom na Tuđmanov plan koji je htio priključiti Cazinsku krajinu Hrvatskoj pri projiciranom raspadu Bosne i Hercegovine, te između ostaloga, i na taj način “podebljati granice” svoje države.

S tim u vezi, podsjeća Mulaosmanović, treba posmatrati i sastanak Abdića i Tuđmana koji je održan u decembru 1993. godine, kada su se nastojali udariti temelji političkog i vjerskog identiteta APZB, a sve u cilju prekida bilo kakvog institucionalnog odnosa sa Sarajevom. Na tom sastanku uz Abdića bili su Armin Pohara, koji je sa svojom strankom MDS (Muslimanska narodna stranka) trebao ući u parlament Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kao i izvjesni Bakšić, koji se zalagao za formiranje hrvatskog islamskog centra u Zagrebu kao protutežu Zagrebačkoj džamiji, veoma značajnom središtu probosanskih snaga i mjesta preko kojeg su se organizirale mnoge bitne akcije za odbranu Bosne i Hercegovine.

Ko je, zapravo, podržavao Abdića, postalo je sasvim jasno dolaskom zloglasnih srbijanskih „Crvenih beretki“ u Cazinsku krajinu krajem 1994. godine. Abdićeva Narodna odbrana sarađuje sa srbijanskim specijalnim jedinicama pod komandom Državne bezbednosti u operaciji koja je imala kodno ime “Pauk”. Za borbu protiv Petog korpusa Armije RBiH, Abdiću je sa svih okupiranih srpskih teritorija stizala značajna pomoć u oružju, municiji, nafti i ostalim strateškim sirovinama, ali i u ljudstvu.

Koliko je za Srbiju bilo značajno uspostavljanje Abdićeve državice, podsjeća Historija.info, vidi se po tome što je na području takozvane Republike Srpske Krajine, uz samu granicu s „Autonomnom pokrajinom Zapadna Bosna“ (preko rijeke Une), u selu Šamarice bio oformljen poseban štab za podršku Abdiću. Načelnik tog štaba bio je Jovica Stanišić, zamjenik je bio Franko Simatović, ali je s njima bio i general srpske vojske Krajine Mile Novaković. Pomoć Fikretu Abdiću su obezbjeđivali Simatović i Stanišić dovlačeći potrebnu robu za rat, od Arkanovih “Tigrova”, preko “Pantera” Ljubiše Savića Mauzera, do “Škorpiona”.

Kada su jedinice Petog korpusa Armije BiH sredinom augusta 1994. umarširale u Veliku Kladušu, Fikret Abdić bježi u Hrvatsku. Ipak, Abdić se nakratko vratio i uz pomoć Martićevih srpskih pobunjenika preuzeo Veliku Kladušu, ali nakon akcije “Oluja” Armija Bosne i Hercegovine konačno tjera Abdića iz Cazinske krajine. Bio je to kraj sulude ideje o paradržavici na zapadu Bosne i Hercegovine.

Tri decenije nakon osnivanja Abdićeve kvazidržave, on danas (mirno) živi u Velikoj Kladuši, vjerovatnio jedinoj općini ili gradu na svijetu kojim vlada presuđeni ratni zločinac. U sukobima koje su Oružane snage Republike BiH vodile s Abdićevim izdajnicima poginulo je oko 2.000 ljudi. Iza Abdićeve takozvane republike ostali su koncentracioni logori Drmaljevo, Miljkovići–Valionica, Nepeke i Dolovi, u kojima su zatvarani muškarci, djeca, žene bez obzira na starost. Iz logora su zarobljenici vođeni na kopanje rovova ili u žive štitove, „fizički i psihički zlostavljani i premlaćivani ratni zarobljenici“ od kojih su mnogi ubijeni ili umrli.

Trideset godina nakon izdaje, Abdić je oronuli starac, presuđeni ratni zločinac, najveći izdajnik u historiji bošnjačkog naroda. Presudom Županijskog suda u Rijeci je proglašen krivim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i kažnjen s dvadeset godina zatvora, a za zločine protiv ratnih zarobljenika kažnjen s petnaest godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od dvadeset godina. Vrhovni sud Republike Hrvatske mu je 2005. godine potvrdio presudu i za zločine protiv civila i izrekao mu jedinstvenu kaznu od petnaest godina zatvora, iz kojeg je izašao 2012. godine nakon odsluženja dvije trećine kazne.

Prethodni članakDevet godina bez čovjeka koji nije znao mrziti
Naredni članakIzborna komisija SDA: Izetbegović jedini kandidat za predsjednika, Mehmedović nije zadovoljio uvjete