Tamo gdje mu je i mjesto: Karadžić smješten sa silovateljima, pedofilima i serijskim ubojicama

Nekadašnji lider bosanskih Srba, zločinac Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina, smješten je u zatvor na ostrvu Wight u Velikoj Britaniji, javljaju britanski mediji.

Britanski tabloid Daily mail podsjeća da su u istom zatvoru kazne služili ozloglašeni gangsteri Ronald i Reginald Kray i serijski ubica Peter Sutcliffe, poznat pod nadimkom “Jorkširski trbosjek”.

Lokalne novine Isle of Wight County Press navode da je ovaj zatvor odabran zbog straha od osvetničkih napada na Karadžića.

U zatvoru poznatom pod ranijim imenom Parkhurst ta opasnost je smanjena, jer su ostali osuđenici većinom seksualni prestupnici, a 40 posto njih starije je od 50 godina.

Tabloid The Sun piše da muslimani čine 10 odsto populacije ovog zatvora u kojem kaznu služi oko 1.000 osuđenika.

Karadžić je proveo godine u “Haškom Hiltonu” sa još 14 pritvorenika, sa laptopom u svakoj ćeliji i besplatnim telefonskim pozivima.

Sada će morati živjeti u zatvoru sa ćelijama toliko starim da neke od njih nemaju čak ni svoj toalet.

Mnogi zatvorenici stariji su od 50 godina, a neki čak pate i od demencije.

– Neće znati šta ga je snašlo – kazao je neimenovani izvor Sun-a.

Zatvor na ostrvu Wight radi od 1863. godine i nekada je važio za jedan od najstrožijih u zemlji. Ostrvo Wight se nalazi u Lamancheu, svega nekoliko kilometara od Southhamptona na južnoj obali Britanije.

Karadžić se žalio porodici da živi u nezdravim uslovima jer u zatvoru ima azbesta, kao i da su mu uskraćena vjerska prava.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) pravosnažno je 2019. godine osudio Karadžića na doživotni zatvor, povećavajući tako kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen u prvostepenom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata na etničkoj osnovi, terorisanje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

On je nakon skrivanja koje je potrajalo duže od deset godina uhapšen u Srbiji 2008. godine i odmah izručen sudu u Hagu, a u pritvorskoj jedinici tog suda bio je sve do ove nedjelje.

Odlukom sudije Carmela Agiusa prebačen je u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da on tamo služi ostatak doživotne kazne.

Agius je odbio prigovore Karadžićevih advokata da će mu u Velikoj Britaniji biti ugrožen život “jer u tamošnjim zatvorima kazne služi veliki broj muslimana” i da bi oni prema njemu “mogli biti osvetnički raspoloženi”.

Prethodni članakSabor IZ: Nedžad ef. Grabus imenovan za sarajevskog, a Nevzet ef. Porić za slovenačkog muftiju
Naredni članakRadost u Maljevcu i Bogovolji: Stigle građevinske dozvole za Islamski centar i džematsku kuću