U Zagrebu predstavljena knjiga “Tkaljo moja tiha”

U četvrtak, 9. marta, u Zagrebu je promovirana knjiga “Tkaljo moja tiha” kladuške autorice Zemine Suljanović. Promocija je održana u povodu Međunarodnog dana žena, a u spomen na jednu od njih, Feridu Murgić, Zemininu majku, čija je teška sudbina opisana u ovoj knjizi i koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Odlomke iz knjige čitala je voditeljica programa Tuga Tarle, dok je o knjizi govorila recenzentica Fikreta Muslić. U sklopu programa nastupio je ansambl Bosana, a među brojnim zvanicima bili su i predstavnici Ambasade Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

“Kao svi čitaoci zainteresirani za knjigu koji se javljaju putem poruka za knjigu, tako sam putem društvenih mreža dobila poruku od gospođe Tuga Tarle, poslala sam knjigu poštom, ne znajući da je Tarle promotorica hrvatske književnosti. Tako je došlo do ove promocije koja je pobudila veliku pažnju i jako sam zahvalna svima koji su me podržali da ispričam ovu svoju tešku životnu priču“, kazala je Suljanović.

Knjiga “Tkaljo moja tiha” svoju prvu promociju doživjela je 21. decembra 2020. godine u Velikoj Kladuši. Nastala je na autentičnom svjedočanstvu autorice čije je rođenje bilo plod silovanja nedužne djevojke, njene gluhonijeme petnaestogodišnje majke Feride. Oduzevši joj dijete neposredno nakon poroda, članovi njene porodice prouzrokovali su nesretnoj djevojci nepodnošljivu patnju koju nije bila u stanju prevladati i umire od posljedica srčanog udara ne navršivši ni 19 godina života. Knjigu je Suljanović posvetila svojim dvjema mamama, jednoj koja ju je rodila i drugoj koja ju je othranila.

Promocija u Zagrebu održana je kao znak trajnog prijateljstva hrvatskog i bošnjačkog naroda, a organizatori su bili Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji s Bošnjačkom nacionalnom zajednicom za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Prethodni članakJutarnji list: Novi zakon o platama – nagrade za marljive, otkaz neradnicima
Naredni članakAutobiografski fragmenti Ibrahima Kajana – IZ ZAGREBA, U TRIPOLI – EL GADAFIJU