Izdata knjiga „Robije Alije Izetbegovića“ autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića

Fondacija „Alija Izetbegović“ u Sarajevu izdala je knjigu „Robije Alije Izetbegovića“ autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, a koja je javnosti predstavljena tokom svečane promocije u Vijećnici, 25. novembra 2021. godine.

Knjiga obrađuje prvu (1946. godine) i drugu (1983. godine) robiju Alije Izetbegovića i napisana je na osnovu autentičnih policijskih, sudskih i medijsko-propagandnih dokumenata, kao i lične prepiske Alije Izetbegovića sa svojom djecom tokom boravka u zatvoru.

Predgovor za knjigu napisao je akademik Ferid Muhić, a recenzije emeritus prof. dr. Enes Pelidija, van. prof. dr. Admir Mulaosmanović i Edhem Bičakčić. Urednik knjige i autor pogovora je Faris Nanić.

„Rezultat tog ispitavanja bio je više nego vrijedan truda: Alija Izetbegović je shvatio da je zatvor zapravo relativna, a ne apsolutna činjenica, koliko god to moglo izgledati čudno. U kakav god zatvor bio zatvoren, jedan dio čovjekovog života uvijek ostaje na slobodi. Saznanje da su ga lišili slobode zbog delikta mišljenja, a da je upravo njegovo mišljenje u cjelini ostalo na slobodi, da je sačuvalo ‘kutak slobode’ u njegovom životu čak i tu, u zatvoru, obilježilo je i bitno odredilo političku filozofiju Alije Izetbegovića, definirajući ga kao filozofiju slobode! Demokratija, društvene i lične slobode bili su i ostali njegovi ideali za koje se zalagao.“ (Iz predgovora akademika Ferida Muhića)

Promocija knjige