Jordanova bitka

Michael Jordan najvažniji je igrač u historiji košarke na i izvan terena. Svi znamo njegovu priču. Osvojio je tri prstena NBA prvaka, povukao se da bi postao igrač bejzbola, vratio se da osvoji još tri NBA titule, ponovno se povukao i vratio se da obuče dres “Washington Wizardsa”.

Jordan je van parketa medijska zvijezda, čovjek koji je promijenio način na koji funkcionira sponzorstvo u sportu, čovjek kojem je “Nike” posvetio svoju marku, globalizirajući njegovo lice, broj i ime koji su danas od Jordana načinili milijardera.

Ali, milijarderi imaju žestoku konkurenciju. I to ne samo u NBA, gdje Jordan ima svoj klub “Charlotte Hornetse”, nego i van nje, gdje pokušava upravljati carstvom “Jordan Branda”, koji na tržištu vrijedi dvije milijarde dolara. Jordan ima problem s Kinezima.

Morao je ići na sud gdje je u dugoj, mukotrpnoj parnici pobijedio marku odjeće “Qiaodan Sports” u vezi s intelektualnim vlasništvom. Proces je pokrenut prije više od osam godina i Jordan je optužio Kineze za protuzakonito prisvajanje njegovog imena i korištenje logotipa. Kineski Vrhovni sud presudio je u korist bivšeg košarkaša, argumentirajući da je azijska kompanija profitirala od njegovog imena i slave.

Iako se u ranim danima nije spominjao Jordan, tokom 1990-ih i 2000-ih “Qiaodan” je pokazao slike košarkaša koji prate njegovu marku. Igrač je također nosio broj 23. Ukratko, postao je kopija “Jordan Branda”. Dolaskom Yaoa Minga u američku ligu, popularnost NBA je narasla, a time i “Qiaodan Sportsa”, a vrhunac je bio na Igrama u Pekingu 2008. godine.

Do problema je došlo kada je “Nike” htio povećati prodaju svojih proizvoda prelaskom na kinesko tržište. Pokušao ih je registrirati pod imenom “Jordan”, ali njihovi su zahtjevi odbijeni. Zašto? “Qiaodan” je već bio tamo, a prema “Sports Illustratedu”, “kineske vlasti smatrale su da Jordan može zbuniti kupce ‘Qiaodana’”.

Tako je počeo pravni dvoboj između dviju kompanija. Nakon što je donesena presuda u Jordanovu korist, “Qiaodan” mora opozvati upotrebu Jordanovog imena, ali ne i njegov logotip ili broj, što su okolnosti koje će biti predmet drugih parnica. Brojke kojima će azijska kompanija morati nadoknaditi Jordanu štetu ostaju nepoznate, ali sigurno će biti s mnogo nula.

Izvor: Stav.ba