U Indiji muslimane optužili za “koronadžihad”

S napretkom pandemije u Indiji i napadi na muslimansku manjinu sve su češći. Nedavno okupljanje muslimanskih hodočasnika u New Delhiju bilo je poligon za novu hinduističku sektašku propagandu, koja je proširila glasine o „koronadžihadu“ u administrativnim i zdravstvenim službama.

“Obično postoje različiti paviljoni za muškarce i žene. Ali mi smo odvojili hinduističke pacijente od muslimana “, objasnio je prije sedam dana lokalnom listu The Indian Express, Gunvant H. Rathod, nadzornik bolnice Ahmedabad u indijskoj državi Gujarat, glavni grad. “To je odluka vlade”, pravdao se on.

Dužnosnici regionalne izvršne vlasti, predvođeni hinduističkom nacionalističkom strankom Bharatiya Janata (BJP) premijera Narendra Modija, negirali su optužbe.

Ministarstvo vanjskih poslova tada je zatražilo “da se ne miješa religija u indijsku borbu protiv Covid-19” i odbacilo kao “neutemeljen” izvještaj Komisije Sjedinjenih Država za vjerske slobode u kojem se kritiziraju one administrativne prakse koje “povećavaju trajnu stigmu muslimana u Indiji i lažne glasine da su širili Covid-19. ”

Prošlog je petka još jedna zdravstvena institucija osuđena zbog vjerske diskriminacije. Onkološka bolnica Valentis u Meerutu, gradu u saveznoj državi Uttar Pradesh, objavila je priopćenje u kojem se traži da se “muslimanski pacijenti i njihovi njegovatelji testiraju na Covid-19 i posjete bolnicu samo ako su rezultati negativni”.

Prema dr. Jainu, iz menadžerskog tima, upozorenje je izdato zbog činjenice da su “svi bolnički slučajevi, osim dva”, povezani sa spomenutim sastankom muslimana u New Delhiju, udaljenom 80 kilometara.

No službene brojke pokazale su da je samo 46 od 70 pacijenata bilo povezano s kontroverznim skupom održanim sredinom marta koji je bio katalizator za antimuslimansku propagandu.

Prije mjesec dana vlasti su zatvorile sjedište grupe Tablighi Jamaat, u četvrti glavnog grada zvanoj Nizamuddin, nakon što su saznale da je ta muslimanska organizacija između 13. i 15. marta okupila oko 8.000 ljudi, stotine njih iz susjednih zemalja. Iako je za skup imala dozvolu vlasti, iskorišten je u propagandne svrhe pa se tvrdilo da je to bilo glavno žarište zaraze.

Vlasti su izdale naredbu da se pronađu svi oni koji su povezani s tom grupom. Do prošle sedmice u 27 indijskih država u karantin je poslano više od 27.000 ljudi, uključujući članove organizacije i njene kontakte. U Uttar Pradeshu, državi sa 200 miliona stanovnika, vlada na čelu s radikalnim hinduističkim redovnikom čak je ponudila nagradu od oko 120 eura svima koji daju informacije o tome gdje se nalazi sudionici.

Od tada Ministarstvo zdravlja na svojim svakodnevnim konferencijama za novinare posvećuje poseban prostor slučajeva koronavirusa povezanih s muslimanskom skupinom. Niz lažnih videozapisa koji su postali viralni i čije autorstvo nije poznato, također je podstakao antimuslimansku klimu. U njima prikazuju muslimane koji pokušavaju širiti koronavirus pljuvanjem ili puhanjem nosa računima.

Ovo okruženje i nepovjerenje prema muslimanskoj manjini dolazi nakon višemjesečnih protesta protiv novog zakona o državljanstvu, koji muslimane diskriminira kada traže azil u Indiji, te nakon povlačenja statusa autonomije Kašmira, sporne regije na sjeveru zemlje, koja graniči s Pakistanom i jedina je u Indiji s muslimanskom većinom. /D.H./

Izvor: Stav.ba