Na današnji dan osnovana je Armija Republike Bosne i Hercegovine

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate RBiH od stranih i domaćih izdajnika

Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan ARBiH. Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno s HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformirana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH.

Uređenje Armije RBiH

Što se tiče strukturnog uređenja armije, treba reći da je bila sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:
1. korpus: Sarajevo
2. korpus: Tuzla
3. korpus: Zenica
4. korpus: Mostar
5. korpus: Bihać
6. korpus: Konjic
7. korpus: Travnik

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate RBiH od stranih i domaćih izdajnika.

Prethodni članakPredstavljeni film o opsadi Starog Viteza “Bedem” i knjiga “Memoari iza bedema” autora Nedžada Abdića
Naredni članakIzetbegović čestitao Dan ARBiH: Nije samo odbranila BiH, već i civilizacijske vrijednosti koje su bile napadnute