Nderitu: Sve žrtve zaslužuju istinu, pravdu, empatiju i razumijevanje

Stav specijalne savjetnice Nderitu je da se poricanjem genocida, ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti, kao i veličanjem onih koji su počinili takve zločine, istovremeno hrane i jačaju osporeni narativi o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Počinitelje i ratne zločince pretvara se u heroje.

NEW YORK/SARAJEVO – Alice Nderitu, specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida, povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o uvođenju izmjena i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u saopćenju za medije istakla je da je primila k znanju uvođenje izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH u kojima se sankcionira veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, nalaže poštivanje obavezujućih presuda, zabranjuje poricanje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Specijalna savjetnica Nderitu ponovila je poruke izražene tokom posjete Bosni i Hercegovini od 13. do 23. juna povezane sa imperativom suočavanja s prošlošću kao ključnog za obnovu povjerenja i izgradnju budućnosti u kojoj nema prostora za poricanje genocida, ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti, i u kojoj se prepoznaje patnja svih žrtava, ne pripisuje se kolektivna krivica i nema veličanja zločina.

– Sije se strah, nepovjerenje i mržnja. Ona dijeli ljude, zajednice i države. Ne dozvoljava zacjeljivanje i empatiju. Također podriva donesene sudske odluke i stoga podriva pravdu. To je suprotno onome što trebaju društva koja su doživjela sukobe i zločine. To je neprihvatljivo i mora se osuditi – naglasila je Nderitu.

Dodala je isto tako da je bitno izbjegavati pripisivanje kolektivne krivice.

– Zločine čine pojedinci, a ne društva ili zajednice. Zbog toga je krivična odgovornost i sudsko odlučivanje u krivičnim postupcima toliko važno. Rad na individualnoj odgovornosti i suzbijanje navoda o kolektivnoj krivici paralelni su procesi na putu ka ozdravljenju i izgradnji povjerenja u postkonfliktnim društvima – rekla je specijalna savjetnica.

Nderitu je navela potrebu da se poštuju i priznaju i poštuju sve žrtve i preživjeli te je pohvalila napore na lokalnom nivou u ovom pravcu širom Bosne i Hercegovine.

– Tokom moje posete bila mi je čast da odam počast svim žrtvama sukoba i da saznam za pozitivne primjere opština u kojima se takvi napori čine zajednički. Sve žrtve zaslužuju istinu, pravdu, empatiju i razumijevanje od svih i u svakom trenutku – navela je Nderitu.

U tom smislu, specijalna savjetnica pozvala je sve one koji su na odgovornim položajima na državnom nivou da urade svoj dio u zajedničkom radu na promociji dnevnog reda koji se temelji na određivanju prioriteta i potreba za ozdravljenjem i izgradnjom povjerenja.

– Političke, vjerske vođe kao i lideri lokalnih izajednica, prosvjetni radnici, kao i mediji, odgovorni su da rade na konstruktivnom dijalogu koji se temelji na povjerenju, poštovanju i dostojanstvu. U nastavku ovog puta, oni će i dalje imati moju punu podršku – zaključila je Nderitu.