Reis Husein ef. Kavazović na udaru kritika da prijeti ratom, on kaže da je zadnji koji bi pozivao na rat

Reis Husein ef. Kavazović (Foto Anadolija)

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izložen je žestokim kritikama nakon što je u jednom intervjuu spomenuo mogućnost novog oružanog sukoba u toj zemlji.

Reis Kavazović kazao je, u intervjuu za lokalnu televiziju MTV Igman iz Sarajeva, emitiranom proteklog vikenda, kako je sadašnje stanje u zemlji teško, a posebno je veliki izazov za Bošnjake koji moraju biti spremni braniti državu kako su to činili i tokom rata od 1992. do 1995. godine.

“Današnja borba je u institucijama BiH. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to ‘92. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, izjavio je reis Kavazović.

Istakao je kako niko ne treba imati iluzije da će Islamska zajednica šutjeti pred pritiscima i pred planovima koji bi mogli ugroziti mir i suverenitet BiH te sigurnost Bošnjaka.

Njegove su izjave odmah naišle na osude, koje je prvi izrekao predsjednik bh. entiteta Republika srpska Milorad Dodik. U komentaru na Twitteru ustvrdio je kako se reis Kavazović danas ponaša poput rahmetli predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića odnosno kako je “spreman žrtvovati mir za BiH”.

“Husein Kavazović prijeti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lijepim riječima”, izjavio je Dodik.

Njemu su se u osudama ubrzo pridružili stranački saradnici, uključujući tu sadašnju predsjedavajuću Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, koja je optužila Kavazovića da nakon brojnih ranijih “zapaljivih izjava” sada  “prijeti oružjem”.

Kazala je kako institucije države BiH nisu vlasništvo reisa niti samo jednog naroda nego pripadaju svima.

“Sve dok se u Sarajevu bude ignorirala ova ustavna činjenica, a prijetnjama branio opstanak institucija, BiH neće imati bilo kakvu perspektivu”, izjavila je Cvijanović.

Osudama reisovih izjava u ponedjeljak se pridružio i Hrvatski narodni sabor, na čijem je čelu Dragan Čović.

Iz te su koordinacije hrvatskih stranaka u BiH saopćenjem iskazali “zgražanje nad ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom vjerskog lidera”, a pritom su istakli kako se teško stečeni mir u BiH nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje.

Međunarodnu su zajednicu, kao i bošnjačke političare, pozvali da i oni osude Kavazovićevu izjavu i time jasno demonstriraju svoju potporu očuvanju stabilnosti i mira BiH. “U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtijevamo hitnu i javnu ispriku povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara”, stoji u saopćenju HNS-a.

Ipak, Ambasada SAD-a u BiH reagirala je istaknuvši kako je upravo Milorad Dodik jedan od političara u BiH koji potkopavaju mir.

“Upravu je. Ovi napadi dolaze iznutra od strane političkih lidera, poput Milorada Dodika, koji nerijetko riječju i djelom napada državu, često dovodeći u pitanje i samu BiH. Nedavno je BiH etiketirao kao ‘muslimansku laž’. Redovno implicira da će odvojiti RS od BiH. Jesu li njegove riječi besmislene? Da li oni koji ga slušaju ne treba da ga shvate ozbiljno? Ako je tako, možda bi trebao to i kazati, pa da ga od sada prestanu slušati. Ako nije, onda ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih napada Milorada Dodika na BiH neki njeni građani vjeruju da može doći vrijeme kada će je trebati braniti od njega”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodali su da napadi na institucije BiH dolaze i iznutra, od političkih lidera i stranaka kojima je više u interesu vođenje i upravljanje ovim institucijama zarad vlastite političke i finansijske koristi.

“Nismo sigurni je li reis mislio i na ovo, ali ako jeste, bio je upravu. Politizovanje sigurnosnih institucija, korumpiranje tužilaca i sudija da bi se osigurala lična zaštita ili osiguravanje mjesta u zakonodavnim tijelima na nepošten, antidemokratski način nisu ni blizu onoga što bi bilo pro-BiH. Istinski pro-bosanskohercegovački politički lideri i stranke nastojali bi institucijama koje vode osigurati efikasnu, djelotvornu i odgovornu upravu. Čuvali bi integritet ovih teško stečenih institucija za svoju djecu i unuke”, dodaju iz Ambasade SAD-a.

Naglasili su da su izjave i reakcije koje dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivne za zemlju i njeno društveno tkivo.

“SAD su to godinama osuđivale, i dalje ćemo to osuđivati, bilo da takve riječi dolaze od političkih ili vjerskih vođa. Posebno je razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa pominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH. Sugestija da postoji veća potreba za ‘mirom i tolerancijom’ u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH kao i na njezine vjerske vođe, i ništa manje na predsjednika RS-a Milorada Dodika”, naglašavaju.

U međuvremenu oglasio se i sam reis ef. Kavazović koji je odbacio optužbe kako prijeti ratom koje su mu uputili političari iz reda bosanskih Srba te HNS.

“Ja sam zadnji čovjek koji bi pozivao na sukob s bilo kim, a među prvima koji bi stao u obranu domovine”, izjavio je naknadno Kavazović za portal Dnevnog avaza, odgovarajući na optužbe kojima je bio izložen.

Pojasnio je kako je spornu izjavu dao prisjećajući se rata te je stoga istakao važnost državnih institucija uspoređujući sadašnje stanje s onim iz 1992. godine kada se država od naoružanih razbojnika morala braniti i oružjem.

“Rekao sam da je danas mir i da institucije trebaju raditi svoj posao. Sve drugo su insinuacije, ali od onih koji su navikli nasrtati na muslimane podržavajući ratne zločince i ne očekujem ništa drugo. Hrabro ćemo se boriti za BiH i sve njene ljude. Nije nam to nikada bio problem. Znaju to oni koji su pošteni i koji vjeruju u ovu zemlju i njene ljude”, izjavio je Kavazović.

Prethodni članakU povodu Dana nezavisnosti BiH: General Nedžad Ajnadžić održao tribinu u Sisku
Naredni članakVečernji list: Milanoviću ne bi odgovarao novi sraz s Kolindom