Reis Husein ef. Kavazović se sastao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem

Susret reisa Kavazovića i premijera Plenkovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas se u Banskim dvorima u Zagrebu sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Tokom sastanka istaknuto je pozitivno iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je organski dio Islamske zajednice u BiH, u smislu prava i sloboda njenih članova.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović istakao je nakon sastanka da je razgovor s premijerom Plenkovićem protekao dobro.

“Razgovor je bio vrlo iscrpan i dobar. Sastanak je trajao skoro sat vremena. Zahvalili smo premijeru na onome što Hrvatska Vlada čini prema muslimanima u Hrvatskoj. Ovdje je dostignut veliki stepen vjerskih sloboda i ono što uživaju Bošnjaci, dakle muslimani, ali i drugi, Albanci u Hrvatskoj, mislim da je to dobar primjer kako i na koji način manjine mogu biti integrirane u društvo. Vidimo da se Hrvatska razvija u jednom dobrom pravcu kada su u pitanju ove manjine”, kazao je novinarima reisu-l-ulema Kavazović.

Dodao je i da je na sastanku bilo riječi i o odnosima unutar BiH i Hrvatske.

“Dotakli smo se i razgovora oko odnosa u BiH. Kazali smo da su odnosi između Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH dobri, da se razvijaju u željenom pravcu. Naravno, u BiH ima političkih problema, kao što svi znamo. Ali, evo, zamolili smo i premijera da svi pomalo te tenzije spuštaju i da sve učinimo da ti problemi budu rješavani kroz razgovore, kroz jedan uljuđen dijalog. Moram kazati i pohvaliti premijera Plenkovića da su njegove izjave vrlo umjerene, one koje pozivaju na mir, na izgradnju jednog povjerenja među narodima u BiH. Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet i da se on nada da će se ovo što imamo riješiti na najbolji način”, izjavio je resu-l-ulema nakon sastanka.

Raniji susret predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održan je u Sarajevu 2016. godine. I tada je naglašeno da je Islamska zajednica u BiH otvorena za saradnju sa svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH. Također, tada je iskazano i očekivanje da svi politički predstavnici naroda i građana u BiH treba da nađu rješenja za pitanja koja zabrinjavaju građane BiH.

U delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reisu-l-ulema Kavazović, bili su i muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim Čolić.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sastanku su prisustvovali mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, g. Marko Milić, glasnogovornik Vlade, akademik Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade  i g. Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade.

Prethodni članakObjavljene rijetke fotografije Zgošćanskog stećka
Naredni članakU samoizolaciji 10.582 učenika i 147 uposlenika hrvatskih škola