Do sada se samopopisalo milion građana Republike Hrvatske

Foto Tportal

U prvoj fazi popisa stanovništva do sinoć u 22:30 sati uspješno se samopopisalo milion građana, izvijestio je u četvrtak Državni zavod za statistiku.

Podsjećaju kako se u prvoj fazi provedbe popisa do 26. septembra građani mogu samostalno popisati, sebe i sve članove svoga kućanstva, na portalu e-Građani.

“Pravilo samopopisivanja jese jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućava sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara”, navodi se u saopćenju DZS-a.

Podsjetimo da ujedinjene bošnjačke organizacije u Hrvatskoj vode kampanju „Ja sam Bošnjak!“ kojom će informirati javnost o važnosti izjašnjavanja Bošnjaka prema odrednicama njihovog nacionalnog identiteta.

Kampanja je izazvala veliko interesovanje javnosti i s terena se već mogu čuti pozitivne reakcije.

Predstavnici udruženja pozivali su sve Bošnjake u Republici Hrvatskoj da se na predstojećem popisu izjasne kao Bošnjaci te da za svoj materinski jezik naznače bosanski jezik, jer tako stječu građanska i politička prava zagarantirana Ustavom Republike Hrvatske.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj provodit će se u dvije faze. Prva će se odvijati od 13. do 26. septembra 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronski sistem e-Građani, dok će se druga vršiti na konvencionalan način, putem osobnog intervjua popisivača sa stanovništvom u periodu od 27. septembra do 17. oktobra 2021. godine.

Prethodni članakU samoizolaciji 10.582 učenika i 147 uposlenika hrvatskih škola
Naredni članakU Zagrebu otvoreno 27. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana