TRT WORLD: Kako je to biti musliman u Hrvatskoj

Nova epizoda emisije "Across The Balkans" na turskoj državnoj televiziji TRT World emitovala je priču o životu muslimana u Hrvatskoj kao uspješnom primjeru integracije muslimanske manjine u jednoj evropskoj zemlji

Ekipa emisije je posjetila Zagreb da provjeri kako je to biti musliman u Hrvatskoj u vremenu kada je islamofobija sve više izražena u Evropi i razgovarala sa predstavnicima Islamske zajednice.

Hrvatska je usvojila islam kao državnu religiju jos 1916. godine.

“Imamo ista prava kao i oni koji pripadaju većinskoj kršćanskoj zajednici i naša prava su zagrantovana ustavom. Hrvatska je to regulisala na najbolji mogući način”, rekao je muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata IZ u RH.

“Rješenje se može naći za sve. Islam ne predstavlja prijetnju Evropi, već izazov. Evropske zemlje trebaju pronaći način na koji će prihvatiti i integrisati kulturu, civilizaciju i univerzalne vrijednosti islama i muslimana”, ističe Hasanović.

Za emisiju govore i glavni imam zagrebačke džamije Aziz ef. Alili, glavni imam riječke džamije Hidajet ef. Hasanović, direktorica Centra za kulturu dijaloga Neira Kadić-Meškić te brojni drugi sagovornici koji su iznijeli svoja iskustva kako je to biti musliman u Hrvatskoj.

Također, ekipa emisije posjetila je i Beograd, a imam jedine džamije u Beogradu, Bajrakli džamije, Ramadan Mehmedi iznio je svoje viđenje načina života muslimanske manjine u Srbiji.

Specijalni gost bio je Marko Attila Hoare, historičar i profesor koji je analizirao odnos muslimana Balkana i kršćanske Evrope.

Emisiju uređuje i vodi Nafisa Latić.

Prethodni članakODBIO DA PUCA NA HRVATE: Mučko ubistvo regruta JNA Mevludina Kulića
Naredni članakGODIŠNJICA ROĐENJA: Bašagić je bio začetnik bošnjačkog nacionalnog preporoda