Ultramaraton Vukovar-Srebrenica sutra kreće prema Potočarima: Šaljemo poruku svijetu

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet primio je u Gradskoj upravi predstavnike organizatora i sudionike XII. Ultramaratona Vukovar – Srebrenica koji će sutra s Ovčare krenuti prema Potočarima, javlja Anadolija.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet istaknuo je kako zagrebačka Gradska uprava svake godine nastavlja podržavati ovaj događaj, kojega je nazvao plemenitim.

– Ovim ultramaratonom se na simboličan način povezuju dva grada u kojima su se dogodili tako tragični događaji. Nadljudskim naporima koje ultramaratonci ulažu pokušava se, barem na taj način, komemorirati i prisjetiti na nemile događaje iz tog vremena. Prisjećanjem želimo ne ponavljati greške prošlosti, poručio je Korlaet.

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, glavni organizator Ultramaratona, na ispraćaju dvojice ultramaratonaca iz Zagreba najavio je kako će Ultramaraton krenuti sutra u 9 sati od iz Memorijalnog centra Ovčara, te kako je očekivani dolazak u Potočare 10. jula, nešto prije 13 sati.

– Ovo je ultramaraton mira koji želi poslati poruku da se sve ono što se dogodilo u Vukovaru i Srebrenici nikada ne smije zaboraviti, ali je i vrsta poruke cijelom svijetu da se to nikome ne ponovi, jer vidimo da se u Ukrajini danas povijest ponavlja”, poručio je Hodžić.

Dodao je kako je ovaj ultramaraton organizacijski i logistički za VBNMGZ jedan od najzahtjevnijih projekata, ali i “projekt koji realizacijom donosi zadovoljstvo i katarzu”.

Hodžić je podsjetio kako Ultramaraton uživa potporu najvažnijih institucija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od Predsjedništva BiH i predsjednika Hrvatske, do gradova Zagreb, Sarajevo, Vukovar i Vinkovci.

Na sastanku u zagrebačkoj Gradskoj upravi i na ispraćaju sudjelovali su ultramaratonci Boban Pantović i Mirsad Softić, kojima će se u Vukovaru sutra pridružiti Dražen Ćućić i Robert Kasumović.

Ultramaratonac iz Beograda Boban Pantović, jedan od stalnih sudionika ovog ultramaratona, poručio je kako je počeo sudjelovati na poziv prijatelja, ranijih sudionika ultramaratona, Duška Štrpca i Elvira Rakipovića.

– Kada sam prvi put došao u Potočare, shvatio sam da dok mogu i dok postojim, moram da budem dio ovog projekta koji je vredniji od svih nas, zbog tragike koja se dogodila. Vukovar i Srebrenica za mene su neodvojivi dio priče. Istorija je učiteljica života, a da smo mi slabi učenici pokazalo je na ovom prostoru sve to što se dogodilo. Takve zločine mogu počiniti samo ljudi koji nemaju ljubavi u sebi, jer čovek bi pobedio sve te zločinačke misli u sebi i svo to iskušenje sa malo ljubavi, izjavio je Pantović.

Drugu godinu zaredom, donacijom kombija za Ultramaraton u projektu sudjeluje Savez Roma u Republici Hrvatskoj Khali Sara.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi naglasio je kako je uspješno realizirana suradnja Memorijalnog centra Potočari i Romskog memorijalnog centra Uštice s ciljem suočavanja s prošlošću, posebno mladih pripadnika romske nacionalne manjine, ali i šire javnosti. Najavio je kako će devet mladih članova romske organizacije Khali Sara ove godine posjetiti Potočare, a pored toga posjećuju Vukovar i Jasenovac, dok su prošle godine bili u Škabrnji.

Pored maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratona, pridruže se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Ultramaraton Vukovar – Srebrenica održava se od 2012. godine u terminu od 6. do 10. srpnja, u spomen na žrtve genocida u “UN- ovoj zaštićenoj zoni” Srebrenice, na žrtve Vukovara i sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju podizanja svijesti o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba.

Maratonci u pet dana, pet etapa, od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 kilometara.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.

Prethodni članakSprema se smjena Milorada Dodika
Naredni članakPoruka iz Hrvatske: Srebrenica mora biti opomena čitavom svijetu