VIDEO/ PONOSNA BOŠNJAKINJA: Hanka Paldum ima poruku za svoj narod

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) pripremilo je serijal video snimaka povodom održavanja popisa stanovništva 2021. u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. Na ovaj način pomažu srodnim nacionalnim institucijama u zemljama okruženja u agitaciji bošnjačkog naroda da na popisu stanovništva upišu ime Bošnjak u nacionalnu odrednicu te bosanski jezik kao ime jezika. Jedna od govornica bila je i naša poznata interpretatorica sevdalinke i estradna umjetnica Hanka Paldum. Pogledajte video:

„Proputovala sam cijeli svijet. Gdje god sam došla, osjećala sam se građaninom svijeta. S pjesmom osvajala sam srca mnoga, a posebno sevdalinkom. Najljepše emocije koje budi sevdalinka, najljepše emocije, one tanane, iskrene, ljudske. Na tim svjetskim pozornicama i scenama nisam morala reći ko sam, odakle sam, kako sam odgojena, bilo je dovoljno stati pred publiku, pa čak i onu koja ne razumije moj jezik. Odjevena kako dolikuje ženi moga kova i zapjevati ‘Bosno, zemljo moja mila, Mošćanice vodo plemenita, pšeničice sitno sjeme, kad sam mlada da sam voda hladna…’

I to je bilo dovoljno da shvate ko sam i odakle sam. Kao Bošnjakinja ponosno sam prenosila kulturu, običaje – adete naroda kojem pripadam. I kao takva nije bilo teško osvajati srca i kao takva nije bilo teško biti građanin svijeta“, poručila je Hanka Paldum u snimci koju je Novom glasu poslao VKBI.