Zagrebačka proslava Dana Bošnjaka u slikama (FOTO)

Kako je sinoćnje obilježavanje Dana Bošnjaka izgledalo u Zagrebu, pogledajte u našoj fotogaleriji

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Bošnjačkim kulturno–umjetničkim društvom “Sevdah” Zagreb sinoć su obilježili Dan Bošnjaka u prepunom Novinarskom domu u Zagrebu.

Među brojnim okupljenim na sinoćnjoj proslavi našli su se i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marko Pavić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić i predsjednik Upravnog odbora centra za dijasporu “Mreža” Filip Mursel Begović, koji su se i obratili zvanicama.

Dan Bošnjaka obilježava se povodom usvajanja Deklaracije o vraćanju povijesnog nacionalnog imena Bošnjak na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine.

Deklaracijom je vraćen i historijski naziv maternjeg jezika – bosanski jezik te je u okviru programa predstavljena izložba “Bosanski jezik” Centra za dijasporu “Mreža” kojom se kroz bogate ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo želi istaći višestoljetna tradicija i kontinuitet bosanskog jezika.

Kako je sinoćnje obilježavanje Dana Bošnjaka izgledalo u Zagrebu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Prethodni članakU pandemiji virusa korona uveliko zanemarena smrtonosna tuberkuloza
Naredni članakInterpol raspisao potjernicu za Fikretom Abdićem