Aldin Dugonjić i Adis Keranović bude pažnju u Sarajevu

Aldin Dugonjić i Adis Keranović govorili za "Stav"

Rukovodilac Centra za certificiranje halal kvalitete u Republici Hrvatskoj Aldin Dugonjić i predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju Adis Keranović govorili su za novi broj bh. sedmičnog lista za politiku, društvo i kulturu “Stav”, koji je od danas u prodaji u Sarajevu, a od sutra, 17. septembra, širom Bosne i Hercegovine.

Centar za certificiranje halal kvalitete postoji već 11 godina, a Dugonjić govori kako su od samog početka usmjereni na podizanje kvalitete i konkurentnosti proizvoda i usluga certificiranih prema zahtjevima halal-standarda.

Sa zadovoljstvom je istakao da su do sada halal certificirani poznati prehrambeni brendovi – njih više od 5.000, kao i hotelski lanci, te proizvodi i usluge drugih grana, poput farmaceutske, kozmetičke, obrazovnih ustanova i slično.

“Zahvaljujući opredijeljenosti u postizanju trajnih i dodatnih vrijednosti i kvalitete poslovnih aktivnosti, halal certifikat Centra za certificiranje halal kvalitete postao je međunarodno priznat i prisutan, o čemu svjedoče mnogobrojne međunarodne akreditacije, čime je omogućen neometan izvoz na halal tržište. Svoje aktivnosti, osim certificiranja, Centar usmjerava i prema boljem pozicioniranju hrvatskog gospodarstva na svjetskom halal tržištu, stoga organizira mnogobrojne susrete, sastanke te sudjeluje na različitim događajima. Centar za certificiranje halal kvalitete dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na svjetskoj razini za djelovanje u području halala, te je relevantan sagovornik na svim svjetskim manifestacijama o halal-tržištu na kojima promiče poslovne mogućnosti hrvatskog gospodarstva”, istakao je Dugonjić.

On je dodao da je Centar bio domaćin “World Halal Daya”, najvažnijeg događaja o halalu ikad organiziranog u Hrvatskoj i događaja koji je obilježio svjetsku halal scenu u 2016. go- dini.

S druge strane, Adis Keranović, govoreći o popisu stanovništva koji traje u Hrvatskoj, poručio je kako su Bošnjaci u Hrvatskoj uvijek imali samo jedan cilj – zajednica i bošnjaštvo ispred svega.

“Bošnjačku nacionalnu zajednicu kao i gotovo sve osobe koje su u njoj djelovale gledam s iznimnim poštovanjem i moram izdvojiti kako je primjer asocijacije koja je bila i ostala otvorena za saradnju sa svim bošnjačkim udrugama. Primjer je asocijacije koja s aktivnostima i programima koje provodi doprinosi poboljšanju položaja bošnjačke nacionalne manjine u RH. Moram ovdje odmah otvoreno reći kako je ta saradnja često bila narušena, onemogućavana ili zaustavljena zbog nezdravih liderskih pozicija, nekih partikularnih grupnih i osobnih interesa na koje smo nailazili, ali nikada nismo posustali i uvijek smo imali samo jedan cilj: Zajednica i bošnjaštvo ispred svega. Primjer ostvarenja dobre i kvalitetne suradnje jeste upravo ovaj popis stanovništva, gdje pokazujemo kako možemo zajedno i trebamo zajedno raditi”, poruka je Adisa Keranovića u sedmičnom listu “Stav”.