AZEM VLLASI: Vučić je veliki manipulator, Dodik poziva na nestanak BiH

Advokat i politički analitičar iz Prištine i nekadašnji visoki politički funkcioner Azem Vllasi kazao je da je navodni "non-paper" pamflet i provokacija s opasnim namjerama.

“Neko je bacio kamen i sakrio ruku. Svi smo se naježili od takve gluposti, jer još liječimo rane od ratnih strahota koje su se desile upravo zbog namjera da se prekrajaju granice radi ideje da ‘svi Srbi žive u jednoj državi’. Kod drugih naroda u državama nastalim od bivše Jugoslavije takva suluda ideja je naišla na oštru osudu i gnušanje. Ogradio se i sam Janez Janša, kome se pripisuju autorstvo. Najmanje Slovencima treba lansiranje takvih glupih i opakih ideja”, poručuje Vllasi.

Ističe da promjene granica na Zapadnom Balkanu nisu moguće bez dogovora strana čije su zemlje granice.

“A u našoj regiji to nije potrebno, a nije ni izvodljivo. Sve su ove države, kao i sve druge evropske manje ili više multietničkog sastava. Samo demokratski uređene države koje poštuju etnička prava i nacionalnu ravnopravnost su model za dobro rješenje nacionalnog pitanja, a ne prekrajanje granica. Prema tome, jednostrano pozivanje na mijenjenje granica je poziv na rat, a bez ikakvih izgleda da se taj cilj postigne. U tom pamfletu zvanom ‘non-paper’ zadire se u teritorijalni integritet Kosova te dvije članice NATO-a, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. To je glupo i suludo. Odgovorni funkcioneri ovih država su to oštro osudili”, naglašava on.

Osvrnuo se i na izjave Milorada Dodika o “mirnom razlazu”. Vllasi poručuje da to nije poziv na “mirni razlaz”, već za nestanak BiH.

“A to nije moguće. Ratom se pokušalo pa nije moglo. Rasturanje države BiH ili bilo koje “mirnim putem” je obična glupost i provokacija. Sjetimo se, kao platforma za rješenje srpskog nacionalnog pitanja kroz prekrajanje granica na štetu drugih naroda i njihovih, tada federalnih jedinica, poslužio je tzv. Memorandum SANU-a iz 1986. godine. Srbija je, osloncem na snagu ondašnje JNA i ekstremni dio Srba krenula ostvariti tu ideju. Sve te ratove je izgubila, granice su ostale tu gdje su bile, a sve ove države ostale etnički mješovite. Onda su isti autori 2010. godine izradili ‘Memorandum 2’. Ovaj drugi za osnovnu ideju ima neodustajanje od ranijih zamisli za ‘veiku Srbiju’, a ono što nije ratovima postignuto, treba za to nastaviti borbu političkim i diplomatskim putem. Sada je tu na istoj liniji ka istom cilju ‘non-paper’. Dodik ne može imati sagovornika za ideju nestanka BiH, da bi pola teritorije prisjedinio Srbiji. Prema tome, on je za rat”, izričit je Vllasi.

Dodaje da je Dodik svojim postupcima dosadio i bosanskim Srbima.

“Međunarodni faktori (EU i SAD) trebaju oštrije reagirati protiv ovakvih provokacija. Dodik je jedan prevrtljivac i manipulator, koji je dosadio i samim bosanskim Srbima. Zna on dobro da nema ništa od toga o čemu priča, ali mu je glavni cilj ostati na vlasti”, napominje.

Na kraju razgovora se osvrnuo i na ulogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u cijeloj priči oko “non-papera”. Kaže da je Vučić iz iste “memorandumske” škole za “veliku Srbiju”.

“Ali je veliki manipulator. U njegovom političkom rječniku staje sve već prema potrebi. Sada je Rusija pod velikim pritiskom Zapada zbog njene uloge u vezi s Ukrajinom. Zato je ova priča o ‘non-paper’ dobrodošla da skrene pažnju na našu regiju. Dodika treba ignorisati i ne pridavati mu značaj. Ali mu jasno staviti do znanja da pričom o ‘mirnom razlazu’ zapravo priziva rat koji bi bio poguban i za bosanske Srbe, pa i za entitet RS. Aleksanadar Vučić ponavlja priču kako je za mir, kako poštuje integritet BiH, ali i ‘suverenitet’ RS. On je, zapravo, jedini lider u regiji koji nije decidno osudio taj ‘non-paper’. To je indikativno”, zaključuje u razgovoru za Hayat.ba Azem Vllasi.

IZVORHayat
Prethodni članakSENTOP: Ne postoji ni jedan pravni kriterij da se događaji iz 1915. okarakteriziraju genocidom
Naredni članakAzijske države postigle dogovor o okončanju mjanmarske krize