Dan bijelih traka: Bošnjaci u Zagrebu čuvaju sjećanje na ubijene stanovnike Prijedora i okolice

Stotinjak građana s bijelim trakama na nadlakticama okupilo se na Trgu bana Jelačića kako bi obilježili Dan bijelih traka i još jednom se prisjetili više od 3.000 ubijenih stanovnika Prijedora i okolice 31. maja 1992. godine, javlja Anadolija.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u saradnji s Udrugom “Stara Rijeka i okolica” u spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane organizirali su obilježavanje “Dana bijelih traka u Zagrebu”.

Ovogodišnji “Dan bijelih traka u Zagrebu”. obilježen je najprije promocijom knjige “Deseta vrata pakla” autora Rezaka Hukanovića u Novinarskom domu. Autor knjige je u ljeto 1992. kao zarobljenik proveo pola godine u logorima smrti Omarska i Manjača, a svoja iskustva zabilježio je u knjizi koja opisuje događaje i svjedočenje sudionika opisanih događaja. Uz predstavljanje knjige, održan je i kraći muzički i pjesnički program.

Program je potom nastavljen tradicionalnim okupljanjem na Trgu bana Jelačića, simboličnim vezivanjem bijelih traka oko nadlaktica sudionicima i zainteresiranim građanima te podjelom informativnih letaka kako bi se ukazalo na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i okolice.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić podsjetio je kako se ovo okupljanje i vezivanje traka održava “u sjećanje na sve one koji su prije 31 godinu u Prijedoru i okolici morali nositi bijela obilježja na svojim rukama i na svojim kućanstvima i na taj način se razlikovati od svojih sugrađana srpske nacionalnosti”.

“Mi nakon toliko godina te ljude nismo zaboravili, nismo zaboravili sve ono što su oni prošli. Podsjetit ću da je u Prijedoru i okolici ubijeno više od 3.000 ljudi, od toga 102 djece. I dan-danas tamošnje vlasti ne dozvoljavaju da se izgradi spomenik za tu ubijenu djecu. Mi nastojimo sa sugrađanima grada Zagreba simbolički obilježiti sjećanje na te ljude i događaje kako se oni više nikada ne bi ponovili”, poručio je Armin Hodžić u ime organizatora.

Između stotinjak okupljenih građana, na događaju je nazočio i muftija Aziz ef. Hasanović.

“Došli smo danas ovdje na Trg bana Jelačića kako bismo se prisjetili zločina koji se dogodio u Prijedoru nad nesrpskim stanovništvom, kada su putem bijelih traka htjeli uništiti jedan ili dva naroda. Došli smo da osudimo taj čin i da zavapimo da se to nikada, nikome i nigdje ne ponovi. Došli smo i da ukažemo na narative koji se, nažalost, i danas pojavljuju, a koji ukazuju na spremnost da bi se sve ovo ponovilo”, poručio je muftija Hasanović.

Istakao je da je riječ o događaju koji je tragedija za cijelo čovječanstvo i kako je ovakve pojave potrebno zajednički i jasno osuditi.

Prethodni članakViše nego ikad nužan je novi bošnjački kulturni preporod
Naredni članak45. godišnjica: Tesavuf je bitni i neodvojivi dio bosanskohercegovačkog islama