Utorak, 3 Oktobra, 2023
Naslovnica Politika Bosna i Hercegovina Džaferović: Ovo je djelić pravde, očekujem veću kaznu u žalbenom postupku

Džaferović: Ovo je djelić pravde, očekujem veću kaznu u žalbenom postupku

"Neizmjerno je važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj."

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da današnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo djelić pravde za žrtve počinjenih zločina.

– Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske – komentarisao je Džaferović.

– Neizmjerno je važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj – dodao je.

Naveo je i da što se tiče individualne odgovornosti Stanišića i Simatovića, zasigurno da je kazna od 12 godina preblaga i nezadovoljavajuća, kao i činjenica da, pored Bosanskog Šamca, nisu proglašeni krivim za sve zločine iz optužnice.

Džaferović očekuje da će to biti ispravljeno u žalbenom postupku.

– S druge strane, činjenica da je dokazano učešće šefa državne bezbjednosti Srbije i Miloševićeve desne ruke u zločinima u Bosni i Hercegovini ima historijski značaj. Srbija će se morati suočiti sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u Bosni i Hercegovini – istakao je Džaferović.

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi