Erdogan o nepobjedivoj Turskoj: Ujedinjeni narod je 15. jula ostvario veliku pobjedu protiv pučista

(Mehmet Ali Özcan - Anadolu Agency)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan za turski medij Yeni Safak napisao je tekst povodom pete godišnjice pokušaja puča u Turskoj, kojeg su vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) izvela u noći 15. jula 2016. godine.

Erdogan je porukom o nepobjedivoj, nepokorivoj Turskoj podsjetio kako je hrabri turski narod ujedinjen 15. jula, ostvario veliku pobjedu protiv pučista koji su usmrtili 251 šehida.

Poručio je kako 15. juli šalje posebnu poruku i lekciju.

“Ova sjajna pobjeda kojom smo zaustavili pokušaj puča i okupacije, cijelom svijetu je bila značajna lekcija i poruka kojom je cijelom svijetu pokazano šta sve možemo uraditi da zaštitimo volju naroda i demokratiju”, napisao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska 15. jula 2016. bila izložena pokušaju okupacije koji je izgledao kao puč.

“Ovaj puč je bila najnečasnija halka lanca napada kojim je FETO, kroz razne zavjere uzeo za metu volju naroda. FETO, čiji su planovi prekinuti borbom naše države i podrškom naroda, kao posljednje rješenje imao je pokušaj puča 15. jula 2016. godine”, napisao je Erdogan.

Podsjetio je kako su pučisti oružje, tenkove i avione uperili ka narodu, ali su ih u tim namjerama zaustavili narod, država i sigurnosne snage.

Erdogan je poručio kako se turski narod, odnosno žene, muškarci, mladi i stari, ujedinili i rame uz rame upisali pobjedu iako je 251 osoba položila živote kao šehid u toj borbi.

Turski predsjednik je istakao kako nijedna rečenica, tekst, obraćanje o hrabrosti turskog naroda pred izdajnicima nisu dovoljni.

“Jer ep kojeg je naš narod ispisao 15. jula nije samo priča o zaustavljanju pokušaja puča. Te noći je još jednom izražena volja našeg naroda za državom, zastavom, budućnosti i nezavisnosti pokazana 1071. u Malazgirtu, 1453. u Istanbulu, i 1915. u Canakkaleu”, napisao je Erdogan.

Poručio je kako sve dok ima onih koji ubijaju smrt, koji se samo sa zastavom u ruci suprotstavljaju tenkovima, ezani neće prestati, zastava neće biti spuštena, a svoje ciljeve neće ostvariti oni koji za metu uzimaju budućnost i nezavisnost Turske.

“U skladu s tim shvatanjem, mi kao država štitimo duh 15. jula i emanet šehida, te odlučno nastavljamo borbu protiv FETO-a, koji je globalna mreža izdajnika. Nastavljamo, kako u zemlji, tako i inostranstvu tragati za pripadnicima FETO-a i predavati ih turskom pravosuđu. Gdje god bježali, u bilo koji dio svijeta, nećemo odustati od naše borbe dok pred licem pravde ne bude odgovarao i posljednji pripadnik FETO-a”, napisao je Erdogan.

Povodom 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Erdogan je poručio kako je Turska nepokoriva, nepobjediva, te još jednom uputio dove za sve šehide koji su svoje živote položili pred terorističkim napadom 15. jula 2016.

Uputio je pozdrave i lijepe želje za svakog građanina Turske koji je te noći stao u odbranu svoje države, zastave i volje naroda.

INFOGRAFIKA – Noć u kojoj su teroristi FETO-a poraženi i njeni prelomni momenti ( Zlatan Kapic – Anadolu Agency )
Prethodni članakIzetbegović o hapšenju Mehmedagića: Žele od OSA-e napraviti ispostavu obavještajnih agencija iz susjedstva
Naredni članakMehmedagić u Tužilaštvu BiH, protesti u Sarajevu i Mostaru, traži se ostavka Gordane Tadić