Kasapin u smrtnom strahu: Karadžić pisao Putinu i tvrdi da ga vrebaju zatvorenici muslimani

Ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je nedavno prebačen iz zatvora u Hagu u ozloglašeni britanski kazamat na ostrvu Vajt, uputio je pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da ga izbavi odatle i spasi mu život, prenose beogradski mediji.

Pismo je poslao preko svojih advokata, a prema riječima izvora bliskog zločincu Karadžiću ruskog predsjednika oslovio je sa “brate” i opisao mu sav pakao kroz koji je prošao čim je nogom kročio u Veliku Britaniju.

– Naveo je da su uslovi u zatvoru nedostojni čovjeka i da nema ni adekvatnu hranu, a ni terapiju. Također, da su zatvorenici žedni krvi, da najviše ima muslimanskih zatvorenika koji jedva čekaju da ga se dočepaju i lično mu presude i da su i sami čuvari jako neprijatni prema njemu. Napisao je da mu nisu dozvolili da iz Holandije ponese svoj računar u kome ima mnogo materijala za žalbu koju sprema. Molio je Putina da mu pomogne jer prebacivanjem u drugi zatvor nije ponižen samo on nego je simbolika tog čina mnogo dublja. Naveo je nešto poput: “Britanci su ovo moje prebacivanje kod njih doživjeli kao svoju veliku pobjedu, njihovi političari se raduju, slave”, prepričava izvor blizak zločincu Karadžiću.

Britanci hoće da preuzmu i Mladića

Sudeći po najavama koje su stigle od zvaničnog predstavnika Velike Britanije na sjednici UN sve su prilike da će Ratka Mladića sačekati ista sudbina kao i Radovana Karadžića.

Britanski predstavnik je istakao da će Mladić biti prebačen u tu zemlju i da se na taj način daje podrška Mehanizmu.

Dodaje da je Radovanu dozvoljeno samo da se čuje sa ćerkom Sonjom i da je zapravo njoj i izdiktirao sadržaj pisma koji je potom prenijela advokatima.

– Strahujemo za njegov život. Živi u necivilizacijskim uslovima. U svega nekoliko minuta pokušavamo da što brže razmijenimo informacije o njemu i porodici te da zapišem poruke za prijatelje, saradnike i advokate – navela je Sonja Karadžić.

Da li je Putin uspio da pročita pismo, ne znamo, ali tokom sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koja je održana u utorak, predstavnik Rusije pri UN rekao je da je nekadašnji Haški tribunal postao poznat kao oruđe osvete, a ne oruđe pravde.

Takođe je oštro kritikovao prebacivanje Karadžića u zatvor u Velikoj Britaniji navodeći da su životi i bezbjednost osuđenih Srba ugroženi u britanskim zatvorima i da je general Radislav Krstić zamalo preklan nožem.

Radovan je za muslimanske zatvorenike bajramski poklon

Karadžićev advokat Goran Petronijević rekao je nedavno da su strašno loši uslovi u kojima boravi njegov klijent.

– Trenutno je smješten u samicu, nalazi se u nekakvoj izolaciji, jer je stigao iz druge države. Nema bukvalno ništa. Samo krevet, WC šolju i tuš. Mi pričamo o oboljelom, oronulom starcu, ne o Radovanu kakav je nekada bio. On tako potpuno izolovan ne može ni sa kim da priča, nema računar, nema ni papir ni olovku, niti bilo šta da čita. Ta izolacija može da ga ubije, kao što mogu da ga ubiju i ekstremni muslimani kojima je serviran na tacni ako mrdne iz te prostorije. Njima je njegov dolazak bio bajramski poklon. Tako je to predstavio muslimanski lobi – rekao je Petronijević.

Prethodni članakPlenković: Cjepiva ima dovoljno i pozivam sve da se cijepe u što većem broju
Naredni članakDejan Jović: Hrvatska je postala glasnogovornica Dragana Čovića i Milorada Dodika