LOKALNI IZBORI: Tomašević u Zagrebu nadmašio i Bandićev rezultat

Po podacima Državnog izbornog povjerenstva, na lokalnim izborima u nedjelju u Zagrebu pobjeđuje Tomislav Tomašević (Možemo), u Splitu Ivica Puljak (Centar), u Rijeci Marko Filipović (SDP) te u Osijeku Ivan Radić (HDZ).

U Zagrebu su obrađena sva glasačka mjesta, a prema podacima DIP-a pobjeđuje kandidat platforme Možemo i partnera Tomislav Tomašević sa 65,25 posto glasova građana, što je do sada najveći broj glasova, više i od podrške koju je pokojni gradonačelnik Milan Bandić dobio 2013. godine.

Tomašević je u prvome krugu izbora dobio 147.631 glasova, a u drugome krugu 199.630.  Njegov protukandidat iz redova Domovinskog pokreta Miroslav Škoro dobio je 34,75 posto glasova, odnosno 106.300 glasova. Izlaznost u Zagrebu bila je 45,07 posto, što je dva posto manje nego u prvome izbornom krugu, a dva posto glasačkih listića bilo je nevažećih.

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Miroslav Škoro (Domovinski pokret) čestitao je u nedjelju navečer protukandidatu Tomislavu Tomaševiću (Možemo!) na pobjedi i izboru za novog zagrebačkog gradonačelnika, dodavši kako zna da mu neće biti lako.

U Splitu pobjeđuje kandidat Centra Ivica Puljak s 56,75 posto glasova. Puljak je u prvome krugu dobio 17.500 glasova birača, a drugome krugu 35.565.

Njegov protukandidat iz redova HDZ-a Vice Mihanović dobio je 43,25 posto glasova, odnosno 27.106.

Izlaznost u Split bila je 43,53 posto, što je manje nego u prvome krugu, kada je bila 43,97 posto. Nevažećih glasačkih listića bilo je 2,90 posto.

U Rijeci su također obrađena sva glasačka mjesta, a pobjeđuje kandidat SDP-a Marko Filipović s 54,48 posto glasova. Filipović je u prvome krugu dobio 11.970 glasova birača, a u drugome 18.902.

Kandidat grupe birača Davor Štimac dobio je 45,52 posto glasova.

Izlaznost u Rijeci bila je 34,16 posto, što je tri posto manje nego u prvome izbornom krugu, a bilo je 3,37 posto nevažećih listića.

U Osijeku su obrađena sva glasačka mjesta, a pobjeđuje kandidat HDZ-a Ivan Radić s 59,68 posto glasova birača, dok njegov protukandidat Berislav Mlinarević, nezavisni uz potporu Domovinskog pokreta i Mosta, ima 35,52 posto glasova.

Radić je u drugome krugu dobio 15.526 glasova, što je za oko 2000 više glasova nego u prvome krugu kada je dobio 13.655.

Izlaznost u Osijeku bila je 29,13 posto, čak 10 posto manje nego u prvom krugu kada je bila 39,48 posto. Nevažećih glasačkih listića bilo je 4,80 posto.

Izlaznost na državnoj razini bila je 37,96 posto u izboru za župane i gradonačelnika Grada Zagreba, a 43,86 posto za ostale gradonačelnike i općinske načelnike.

Hrvatska nakon drugog kruga lokalnih izbora dobiva osam župana, među njima i Grad Zagreb koji ima status županije, dok je sedam dosadašnjih župana potvrdilo svoje pozicije prema neslužbenim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju.

Dosadašnji župani Radimir Čačić, Damir Bajs, Goran Pauk i Darko Milinović izgubili su mjesta župana u svojim županijama.

Šestero župana izabrano je prije dva tjedna u prvom krugu i to Antonija Jozić (HDZ/HSU) u Požeško-slavonskoj županiji, Igor Andrilović (HDZ/HSLS) u Virovitičko-podravskoj, Ivan Anušić (HDZ i partneri) u Osječko-baranjskoj, Danijel Marušić (HDZ i partneri) u Brodsko-posavskoj, Željko Kolar (SDP/HSS/HSU) u Krapinsko-zagorskoj županiji i Matija Posavec (nezavisni) u Međimurskoj županiji.

Među novim čelnicima županija su dvije žene, uz Jozić tu je i Martina Furdek-Hajdin (HDZ/HSLS).

HDZ je samostalno dobio 13 župana, a dao je podršku Korenu i Kožiću. SDP je osvojio dva mjesta župana, po jedno IDS i Platforma Možemo! (Grad Zagreb). Dva župana izabrani su kao nezavisni kandidati – Posavec i Jelić.

Nakon obrađenih više od 98 posto glasova Stjepan Kožić (HDZ, SKNL, Stranka rada i solidarnosti, HSU, HSLS, HNS) ponovno osvaja mjesto župana Zagrebačke županije s osvojenih 54,48 posto a pobijedio je Mihaela Zmajlovića (SDP, HSS) koji je dobio 45,52 posto.

I  Zlatko Komadina (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS) sa osvojio 57,89 posto glasova ostaje župan Primorsko-goranske županije nakon što se u drugom krugu izbora sučelio sa Garijem Cappellijem (HDZ, HSLS) koji je dobio 42,11 posto.

HDZ je zadržao Karlovačku županiju, a ovoga puta je pobjednica Martina Furdek-Hajdin (HDZ, HSLS) sa 62,07 posto, dok je njezin protukandidat Stjepan Mikulandrić (SDP, HSS) osvojio 37,93 glasova

U Ličko-senjskoj županiji došlo je do promjene –  Ernest Petry (HDZ, HSS, HSU, HBS) novi je župan s osvojenih 54,01 posto dok je njegov protukandidat dosadašnji župan Darko Milinović dobio 45,99 posto glasova.

U Istarskoj županiji župan ostaje Boris Miletić (IDS, ISU-PIP, Zeleni) s osvojenih 50,16 posto glasova dok je njegov Danijel Ferić (SDP) osvojio 49,84 posto.

U Šibensko-kninskoj županiji došlo je do promjene te je novi župan Marko Jelić (NL) s osvojenih 60,96 posto, a pobijedio je Gorana Pauka (HDZ) koji je osvojio je 39,04 posto glasova.

Dosadašnji Koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) ostaje župan s dobivenih 51,22  posto, a iza sebe je ostavio Mladena Kešera (SDP, HSLS, GLAS) koji je osvojio 48,78 posto.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dosadašnji župan Damir Bajs (NL, HSU, SU, BUZ, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS Braće Radić, HSS) izgubio je sa osvojenih 42,38 posto glasova od novog župana Marka Marušića (HDZ, HSLS) koji je dobio 57,62 posto glasova.

U Zadarskoj županiji Božidar Longin (HDZ, HSP, SU, Reformisti) ostaje župan s osvojenih 52,43 posto glasova a pobijedio je Ivicu Žuvelu (NL) koji je odbio 47,57 posto.

I dosadašnji župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti, Umirovljenici) izgubio je poziciju župana sa dobivenih 48,34 posto glasova, a novi je župan Anđelko Stričak (HDZ, HSLS, HSU) koji je dobio 51,66 posto glasova.

U Sisačko-moslavačkoj županiji novi je župan Ivan Celjak (HDZ, HSLS, HSS, HSP, HKS, HNS, HSU) koji je dobio 72,15 posto dok je Daniel Berdais (SDP, Centar, Laburisti, HDRS, Zelena alternativa – ORah) dobio 27,85 posto.

Damir Dekanić (HDZ) pobijedio je sa 56,79 posto glasova Josipa Dabru (NL) koji je dobio 43,21 glasova te je postao novi župan Vukovarsko-srijemske županije.

Birači Splitsko-dalmatinske županije ponovno su za župana izabrali Blaženka Bobana (HDZ) koji je osvojio 60,43 posto dok je njegov potukandidat Ranko Ostojić (SDP) osvojio 39,57  posto.

Dosadašnji župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić (HDZ) ostaje župan s osvojenih 52,23 posto a pobijedio je Božu Petrova (Most) za kojega je glasovalo 47,77 posto birača.

U Zagrebu, koji ima i status županije, pobijedio je Tomislav Tomašević (Možemo! i partneri) osvojivši 65,29  posto glasova birača u drugom krugu lokalnih izbora te je premoćno pobijedio Miroslava Škoru (DP, Zelena lista) koji je dobio 34,71 posto.

Drugi krug izbora održan je za župane u 14 županija, za gradonačelnika Grada Zagreba te za gradonačelnike u 56 gradova i općinske načelnike u 87 općina.

Epidemiološke mjere za glasače bile su su maska, vlastita kemijska olovka, razmak, dezinficijensi i što kraće zadržavanje na biračkom mjestu.

IZVORHINA
Prethodni članakDAN DRŽAVNOSTI: Četvorica Bošnjaka 1990. dizala su hrvatsku zastavu pred Saborom
Naredni članakElmina Kulašić: Šta je djetinstvo s tragom Trnopolja i bijele trake?