Na današnji dan Austro-Ugarska je anektirala BiH

Dekret Austro-Ugarske o aneksiji BiH objavljen je 6. oktobra 1908. godine. Podsjećanja radi, Bosna je pod austro-ugarskom vlašću ostala sve do 1918. godine

Aneksija Bosne i Hercegovine od Austro-Ugarske bila je nastavak procesa koji je započet Berlinskim kongresom 1878. godine, kojim je formalno BiH bila pod turskim suverenitetom, ali u stvarnosti pod austro-ugarskom okupacijom.

Okolnosti koje su inicirale Austro-Ugarsku na pripojenje bili su revolucionarni događaji u Osmanskom carstvu i mladoturska revolucija u julu 1908. godine. Pobunjenici su prilikom te revolucije natjerali sultana da ponovno uvede stari ustav te sazove parlament s izabranim zastupnicima iz svih krajeva, što je uključivalo i BiH jer je ona formalno bila dio turskog teritorija.

Izbor bh. predstavnika u Beču su shvatili kao prijetnju prevlasti Turske te su hitno donijeli dekret kojim su pripojili BiH Austro-Ugarskoj monarhiji.

Dekret Austro-Ugarske o aneksiji BiH objavljen je 6. oktobra 1908. godine. Podsjećanja radi, Bosna je pod austro-ugarskom vlašću ostala sve do 1918. godine.