Na programu za djecu “Radujmo se Bajramu” VBNMGZ podijelio više od 200 paketa sa slatkišima

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom Ramazanskog bajrama organiziralo je u Islamskom centru Zagreb program za djecu “Radujmo se Bajramu” u okviru kojeg je malim Bošnjacima i Bošnjakinjama s područja Grada Zagreba podijeljeno više od 200 paketa sa slatkišima.

Više od 200 djece u pratnji roditelja okupilo se u Islamskom centru u Zagrebu povodom već tradicionalnog programa “Radujmo se Bajramu” kojeg VBNMGZ svake godine organizira povodom Ramazanskog bajrama.

U prepunoj dvorani Omladinskog kluba mališane i njihove roditelje s pozornice su pozdravili imam Haris Opardija i predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić koji su okupljenima čestitali Ramazanski bajram.

Hodžić je poručio kako se nada da će se sljedeće godine ovaj program, nakon perioda epidemioloških mjera, ponovno vratiti u pozorište, kako bi djeca imala priliku pogledati pozorišnu predstavu.

Nakon toga, uslijedio je najiščekivaniji dio događanja: podjela više od 200 paketa s Kraševim slatkišima koje je mališanima podijelio Armin Hodžić sa saradnicima iz VBNMGZ-a.

Pod vodstvom imama Opardije, djeca su su posjetila spomen-obilježje poginulim Bošnjacima koje je smješteno uz Islamski centar, povodom Dana šehida koji se danas obilježava.

Imam Opardija podsjetio je okupljene kako je u Domovinskom ratu za Hrvatsku živote dalo više od 1.180 Bošnjaka, naglasivši kako su njihove žrtve omogućile da današnja djeca u Hrvatskoj rastu u miru, a na kraju su zajedno proučili Fatihu.

“Vidimo da to djecu veseli, da im to puno znači. Na kraju, želimo da djeca od najmanjih nogu njeguju svoj bošnjački kulturni, vjerski i nacionalni identitet. Ovo je način da ih animiramo, približimo i držimo uključene u našu bošnjačku zajednicu”, poručio je predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić.

Hodžić je podsjetio kako je prije pojave pandemije program “Radujmo se Bajramu” uključivao pozorišnu predstavu za djecu, a nakon toga podjelu slatkih paketa. No, uprkos epidemiološkim mjerama, paketići sa slatkišima podijeljeni su i prošle godine, ali na otvorenom.