Bošnjačko nacionalno vijeće Republike Hrvatske svečano obilježilo Ramazanski bajram

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje i Bošnjačko nacionalno vijeće Republike Hrvatske svečanom večerom i druženjem obilježilo je Ramazanski bajram.

Jedan od domaćina, predsjednik vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje Hajrudin Kulašić, istakao je kako je sinoć na večeri prisutno 90-ak zvanica te u prilici još jednom čestitao Ramazanski bajram.

„Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća RH, sagledavajući sve ove okolnosti koje su se dogodile u Petrinji, predložio je da organiziramo zajedničku večeru kojom bi počastili Bošnjake Grada Petrinje i dio građana koji su pozvani. Na tome mu puno hvala. Mi kao Vijeće smo u potresu ostali bez svojih prostora. Zahvaljujući pomoći Vijeća iz Grada Zagreba stat ćemo lakše i brže na svoje noge“, kazao je Kulašić.

Inicijator događaja, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća RH Armin Hodžić, u prilici je kazao da Bošnjaci i Petrinje i okolice, ali i svi ostali građani u njima imaju iskrene prijatelje te da su kao Bošnjačko nacionalno vijeće spremni sarađivati na projektima koji su za dobrobit svih građana Petrinje, ali i šire.

Gospodina Hodžića upitali smo kako je došlo do ovakve saradnje između dvaju Vijeća koja je u ovom obliku održana po prvi put.

„Kada bismo maknuli na stranu posljedice koje je potres prouzrokovao, moje je lično mišljenje je da su ovi dijelovi, dakle i Sisak i Petrinja, ali i cijela Sisačko-moslavačka županija na jedan određeni način bili i zanemarivani i da je nedovoljno bilo usmjereno, i aktivnosti i resursa na ovom području u svakom aspektu. Posebice sada nakon svega što se dogodilo, i nakon pandemije, ali i nakon potresa koje je mnoge ostavio nažalost bez krova nad glavom, ja sam nastojao da ponudimo nešto što će na jedan određen način moći animirati ljude i gdje će barem na dva sata moći malo zaboraviti na svoje brige i probleme te da se svi zajedno podružimo jer smo se svi zaželjeli druženja nakon dvije godine pandemije. Žao mi je što, možda i ranije nismo uspijevali ovakve aktivnosti realizirati, međutim nikad nije kasno. Izuzetno mi je drago i veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku danas se ovdje svi zajedno podružiti.“

Hodžić je naglasio kako suosjećaju sa stanovnicima Banovine te izrazio nadu u skoriji početak, a samim time i završetak obnove.

„Iskoristit ću priliku i naglasiti ono što je urgentno u Petrinji i na cijelom području koje je pogođeno potresom, s obzirom na to da smo i mi u Zagrebu netom prije doživjeli potres, a to je da je obnova stambenih objekata i svih ostalih građevina apsolutni prioritet te da je potrebno da se sve nadležne institucije što aktivnije, što efikasnije i što žurnije uključe u to. Ljudi su bez krova nad glavom, žive u neadekvatnim uvjetima i svi mi moramo, ako za to imamo mogućnosti i kapaciteta, činiti maksimalne napore da se obnova što prije i pokrene, a onda i završi.“

Svečanom obilježavanju Ramazanskog bajrama prisustvovala je i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes sa suprugom.

„Mi smo u Petrinji, i u drugim dijelovima Banovine koji smo osjetili potres, zapravo osjetili dobra djela i ruku prijateljstva naših dobrih prijatelja, između ostalih i gospodina Hodžića koji je i sam preživio zagrebački potres, ali se odazvao se našim vapajima i potrebama za pomoći. Zahvaljujem se ovom prilikom, i njemu i svim njegovim saradnicima. Na nama je da svi zajedno pomažemo jedni drugima, da radimo na obnovi i da ubrzamo obnovu – ona jest počela iako njen konstruktivni dio još nije krenuo željenom brzinom. Ja ću se i u Saboru boriti da se obnova intenzivira i da ju što prije onda i završimo.“

Gradonačelnica je gospodinu Hodžiću, za Vijeće i njemu osobno, prigodno uručila skroman dar – petrinjsku stucku. Večera i druženje održalo se u restoranu Mlinski kamen, dok se za dobru atmosferu pobrinuo tamburaški sastav Čuvari uspomena.