Napadi Izraelaca se nastavljaju: Direktor Vakufa Al-Akse pozvao islamski svijet da pomogne

Više od 215 osoba povrijeđeno je tokom intervencije izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je najmanje 80 povrijeđenih osoba prevezeno u bolnice, a da je među povrijeđenim bilo i više uposlenika te humanitarne organizacije ( Muath Khatib - Anadolu Agency )

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse u Istočnom al-Qudsu (Jerusalemu) Sheikh Omar al-Kiswani iz Harem-i Šerifa pozvao je islamski svijet da pomogne. Kiswani je tom prilikom putem zvučnika na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom.

”Jevrejski ekstremisti neće moći ući u Harem, a da ne pogaze naša tijela”, poručio je Kiswani.

Dodao je kako izraelska policija narušava čast Harem-i Šerifa.

”Gdje vam je čast?”, upitao je Kiswani obraćajući se islamskom svijetu.

Nekoliko hiljada Palestinaca klanjalo je sabah-namaz (jutarnju molitvu muslimana) u Al-Aksi, smještenoj u Starom Gradu, u Istočnom al-Qudsu (Jerusalemu), nakon čega su u dvorištu al-Akse održali demonstracije.

Palestinci su počeli u Al-Aksi održavati dežure kako bi spriječili jevrejske ekstremiste da vrše upade. Palestinci su postavili barikade na nekoliko tačaka u Harem-i Šerifu, te poručili kako neće napustiti to mjesto. Intervenirala je izraelska policija, koja je protiv Palestinaca koristila suzavac, gumene metke i zvučne bombe.

 

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju “Dan Al-Qudsa” u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakPuljić čestitao Kavazoviću Bajram: Da gradimo živeći zajedno na istoj grudi i pod istim nebom
Naredni članakStožer civilne zaštite Grada Zagreba traži popuštanje epidemioloških mjera