Narod kao zamorac ambicioznih političkih manijaka

Ovim bi se naslovom moglo sažeti sve ono što ovih dana rade pojedine interesne grupe, stranke, javne ličnosti, ali i njima bliski mediji. Podmuklo, subverzivno i bez ikakvih obzira pokušava se izazvati nepovjerenje građana u nadležne vlasti i institucije. Poziva se građane, doduše, zasad ne otvoreno, na otpor i suprotstavljanje mjerama koje se provode, ali se istovremeno te iste građane smatra potrošnim pokusnim kunićima.

Takav mizantropski stav i nije toliko čudan jer se u suštini ne poziva na otpor vlastima ili mjerama zaštite stanovništva nego na otpor našim vlastitim interesima i zdravom razumu pa ko se upeca – upeca.

Naravno, subverzivnim Google epidemiolozima, kućnim revolucionarima i huškačima iz pozadine ne pada na pamet da se sami izlažu brojnim opasnostima pandemije već pokušavaju da na to nagovore naivne i očajne, one koje doživljavaju kao običnu marvu koju treba uzbuniti i potjerati ispred sebe poput živog štita kako bi im svojim primjerom pokazala kakvo je i koliko je opasno potencijalno minsko polje, ne samo virusa već i političke štete koja se može pretrpjeti.

Neko bi možda mogao ovakve kvalifikacije ocijeniti preteškim te opisano ponašanje proglasiti običnim prostudušnim covidiotizmom u kojem nema malicioznih namjera, no stvar je malo kompliciranija i poprilično mračnija. Dovoljno je samo pogledati hronologiju i sadržaj stalnih primjedbi na rad nadležnih organa i sve njihove odluke pa da se shvati da iza sveg tog prenemaganja i huškanja na neodgovorno ponašanje stoji zla namjera.

Stalna problematizacija sve i jedne mjere koju su propisale vlasti, neprestano dovođenje u pitanje stručnosti i kompetencija nadležnih institucija i osoba, konstantni pokušaji da se izazove sumnja čak i u dobre i humane namjere odgovornih lica dovode, u konačnici, do stvaranja nepovjerenja građana ne samo u vlasti već i u mjere zaštite koje su propisane.

Doslovno se napada svaki preduzeti korak, a što je najperverznije. dosadašnja relativno povoljna epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini, naročito u Federaciji BiH, gdje još nije došlo do velike lokalne transmisije i pritiska na odjeljenja intenzivne njege, uzima se ne kao dokaz da su preduzete mjere dobre, pravovremene i svrsishodne, već da su bile nepotrebne!

Time se čak i svaki uspjeh nadležnih vlasti u kontroliranju epidemije pokušava upotrijebiti protiv njih.

Prava opasnost ne krije se u tome što će sluđeni ljudi psovati i negodovati čim vide nekoga od nadležnih i odgovornih na TV ekranima, već što neće vjerovati u ono što im oni poručuju i preporučuju.

Građani kojima se na ovakav način razvuče pamet počet će sve postupke koji su uvedeni da bi se sačuvali njihovi životi, kao što su držanje distance, obavezno nošenje maske i rukavica, izbjegavanje nepotrebnog izlaženja i okupljanja, posmatrati kao “nepotrebne gluposti” koje su “nesposobnjakovići i neznalice na vlasti” smislili da im otežaju život.

A to može dovesti do daleko gorih društvenih posljedica od bilo kakvih političkih reperkusija. Čini se da huškači toga ili nisu svjesni ili, što je vrlo vjerovatno, za to jednostavno ne mare.

Izvor: Stav.ba

Prethodni članakZašto fudbaleri propadaju
Naredni članakDevedeset godina od rođenja Muhsina Rizvića: Čovjek u čijem se djelu odražavala sudbina Bosne i Bošnjaka