Okrugli stol “U susret mubarek danima hadža“: Hadž je ostavio duboki trag u životu Bošnjaka

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić istakao je da je cilj ovog programa razgovarati i razmijeniti ideje i iskustva o hadžu kao petom temelju islama s obzirom na to da ove kao i prethodne godine nije bilo organizovanog odlaska na hadž zbog pandemije koronavirusa

(Denis Zuberi - Anadolu Agency)

Rijaset islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirao okrugli stol “U susret mubarek danima hadža“ na kojem je razgovarano o obredu hadža kao jednom od stubova islama.

Tokom skupa je bilo govora o hadžu u vjerskom životu muslimana i njegovom kulturno-civilizacijskom uticaju, o iskustvima organizacije hadža, ali i ličnim doživljajima hadžija.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić istakao je da je cilj ovog programa razgovarati i razmijeniti ideje i iskustva o hadžu kao petom temelju islama s obzirom na to da ove kao i prethodne godine nije bilo organizovanog odlaska na hadž zbog pandemije koronavirusa.

“Današnji okrugli sto obuhvata teme koje se odnose na propise hadža. Govorit ćemo o hadžu u vjerskom životu muslimana, o kulturno-civilizacijskom uticaju hadža u životu muslimana. Imamo i izlaganje jednog od hadžija koji će govoriti o iskustvu priprema, odlaska i boravka na hadžu i govorit ćemo o organizacijskim aspektima hadža i perspektivama“, kazao je Ramić.

Pojasnio je da ovaj program u cjelini osim okruglog stola obuhvata i još neke aktivnosti.

“Planirano je da se održi i određeni broj tribina van Sarajeva gdje ćemo po istom principu govoriti na iste teme. Pored ovog aspekta i programa, koji obuhvata okrugle stolove i tribine, kroz medije ćemo govoriti, a naročito danas, na Dan Arefata, dan prije Kurban-bajrama, te ćemo posvetiti posebnu pažnju obredu hadža i obredu Kurban-bajrama i generalno na obrede i običaje koji se vezuju za mubarek mjesec zul-hidždže koji zauzima posebno mjesto u islamu“, rekao je Ramić.

Ismet Bušatlić, penzionisani profesor Fakulteta islamskih studija u Sarajevu, kazao je da je hadž već davno došao u povijest Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

“Bošnjaci i Bosna su hadžom dobili mnogo. Naime, od snova da se ode na hadž do realizacije je prilično dug životni put. Mada je to peti islamski šart, hadž je ostavio duboki trag u životu Bošnjaka i Bošnjakinja u našoj povijesti, kulturi, poeziji, književnosti, u likovnoj umjetnosti, jer imamo Bošnjake koji će otići na hadž pa spjevati pjesmu o Bejtullahu, imamo Bošnjake koji će svoj put na hadž opisati u putopisu. Hadž je na izvjestan način ušao i u našu muziku jer hadžije se prate učenjem ilahija, a tokom obavljanja hadža čuju se kako uče tekbire. Tako se hadž na izvjestan način ugradio u cjelokupan život Bosne i Bošnjaka. Po povratku, hadž je mijenjao iz temelja život Bošnjaka, bez obzira što je otišao kao dobar vjernik i kao pobožan čovjek. Kad se vraćao, hadž je bio određeni korektiv i čovjek se u ostatku svog života drukčije ponašao u skladu s onima što je obavio, računajući da se grijeha riješio i da nove ne čini. Tako je hadž na izvjestan način oblikovao ličnost Bošnjaka i Bošnjakinje, njihovu kulturu i povijest“, kazao je Bušatlić.

Na Radiju i Televiziji BIR uoči Bajrama, odnosno 19. jula, bit će emitirani i posebni programi koji će tretirati teme obreda hadža.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakPREŠUĆENA HISTORIJA: Hrvati u Istanbulu
Naredni članakZavršen natječaj: Pogledajte izgled nove islamske gimnazije s učeničkim domom u Zagrebu