Operacija „Bljesak“ značila je početak kraja velikosrpskih iluzija

"Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 četvornih kilometara državnog teritorija Republike Hrvatske koji je četiri godine bio okupiran. Vrhunski planiranom i pripremljenom te silovito provedenom akcijom Hrvatske vojske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u nešto više od jednog dana razbijena je srpska okupatorska vojska na području Zapadne Slavonije", podsjetio je ministar obrane Banožić

Obilježavanje 26. obljetnice VRO “Bljesak” u Okućanima, kojom je od srpske okupacije oslobođena zapadna Slavonija, počelo je jutros čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja.

“Bljeskom” su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 četvornih kilometara državnog teritorija Republike Hrvatske koji je četiri godine bio okupiran.

Svečano obilježavanje održava se kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine“ na koji su kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule.

Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Okučanima je polaganjem vijenca odao počast hrvatskim braniteljima poginulima u VRO “Bljesak”, a u izjavi novinarima izrazio je zahvalnost  braniteljima, hrvatskim junacima i herojima koji su se borili za Hrvatsku.

“Na današnji dan prije sad već puno godina hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske, i nakon akcije “Maslenica” 1993. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije, u kolovozu 1995. godine, Hrvatska konačno spoji i oslobodi”, rekao je u subotu u Okučanima predsjednik Milanović nakon što je s izaslanstvom položio vijenac kod spomenika “Kristalna kocka vedrine”.

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj također su uputili čestitke.

“Poštovani pripadnici Hrvatske vojske i policije, dragi hrvatski branitelji, drage obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, s posebnim poštovanjem vam upućujem čestitke za 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak. Vrhunski planiranom i pripremljenom te silovito provedenom akcijom Hrvatske vojske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u nešto više od jednog dana razbijena je srpska okupatorska vojska na području Zapadne Slavonije”, podsjetio je ministar Banožić.
Naglasio je kako je to bio “trenutak koji je označio početak kraja velikosrpskih iluzija i najavio potpuni slom velikosrpske politike koja je potpuno poražena u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu svega tri mjeseca kasnije.”

“U ime Hrvatskoga sabora, s velikim ponosom, velikom čašću došao sam iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata – ‘Bljesak’, kojom su slomili kralježnicu projektu Velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj VRO ‘Oluja'”, rekao je Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u Okučanima  nakon odavanja počasti u povodu 26. obilježavanja VRO “Bljesak”.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević jučer je na Mirogoju odala počast svim poginulim i ranjenim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u VRO Bljesak, posebno naglasivši herojsku žrtvu pilota HRZ-a Rudolfa Perešina. Pavičić Vukičević koja je i kandidatkinja stranke Rada i solidarnosti za zagrebačku gradonačelnicu, vijenac je položila i svijeću zapalila kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli na Mirogoju.

“Obilježavamo 26. obljetnicu VRO Bljesak, tom prigodom nažalost poginuo je 51 hrvatski vojnik i policajac, a još 162 branitelja je ranjeno. Upravo njima dugujemo posebnu zahvalnost što živimo u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj”, izjavila je novinarima.

Poručila je da se s posebnim pijetetom prisjećamo i velikana Domovinskog rata, Rudolfa Perešina, čiji su zrakoplov srpske postrojbe srušile 2. svibnja 1995. tijekom VRO Bljesak.

Pavičić Vukičević je istaknula kako je Perešin heroj Domovinskog rata kojemu dugujemo, ne samo sjećanje, već obećanje da ćemo slobodu koja je na taj način stečena, čuvati, njegovati, a posebno, na mlađe generacije prenositi istinu o Domovinskom ratu.

Uz Jelenu Pavičić Vukičević počast hrvatskim braniteljima je kod mirogojskog Zida boli odalo i izaslanstvo Grada Zagreba u pratnji predstavnika braniteljskih udruga te supruga stožernog brigadira Rudolfa Perešina, Ljerka Perešin koja je kazala kako ‘sjećanje na supruga ima svaki dan’.

IZVORHINA
Prethodni članakALIJA ISAKOVIĆ: Bosno moja, ljepša si od raja
Naredni članakZAGREB: Obilježavanje Praznika rada bez velikih okupljanja