Pet godina kako nas je napustio “pjesnik u ringu”

Rukavice o klin Muhammad Ali okačio je 1981. godine i ubrzo je obolio od Parkinsonove bolesti koja mu je vremenom gotovo onemogućila govor i kretanje. Ipak, teška životna iskušenja nisu ga spriječila da se smije sve do zadnjeg trena

Piše: Mirza Abaz

Muhammad Ali, najznačajnije ime u historiji boksa, preminuo je na današnji dan tačno prije pet godina. U trenutku smrti imao je 75 godina, a duge tri decenije se borio s Parkinsonovom bolesti. On je nekoliko dana prije preseljenja hospitaliziran u Phoenixu u američkoj saveznoj državi Arizona zbog disajnih poteškoća i iako su se svi nadali kako će se oporaviti, srce ovog velikog teškaša na kraju je posustalo.

The Greatest (Najveći), kako su ga voljeli zvati, bio je puno više od sportaša. Kako je jedne prilike kazao promoter boksačkih mečeva Bob Arum, Muhammad Ali bio je revolucionar koji je uradio više za poboljšanje međurasnih odnosa u SAD-u, pa i u svijetu, od Martina Luthera Kinga. Voljen i omražen u isti mah, do zadnjeg daha borio se za veća prava afroameričkih zajednica, a svi su u zemlji koju je u davnoj prošlosti otkrio Kristofor Kolumbo smatrali da je prvak poput Muhammada Alija napravio samoubilački potez odbijanjem odlaska u vojsku tokom ratu u Vijetnamu. Zbog ovog poteza mu je bila oduzeta osvojena titula te je privremeno odstranjen iz svijeta boksa.

ALI VS. LISTON

“Pjesnik u ringu” zaslužio je da ga se ovako zove zbog jedinstvenog pristupa borbi. Među starijom publikom sigurno je ostao upamćen po spuštenom gardu u većini rundi i brzim kretnjama te još razornijim udarcima, a svoj prvi šampionski okršaj imao je sa Sonnyjem Listonom 1964. godine kada je, na iznenađenje globalne publike, Liston u sedmoj rundi odbio nastaviti borbu zbog navodne povrede ramena. I revanš okršaj ova dva borca bio je kontroverzan, a obilježio ga je pad Listona u prvoj rundi nakon udarca za kojeg su mnogi boksački profesionalci rekli da i nije bio tako opasan.

Dečko iz Louisvillea Cassius Marcellus Clay Jr. ranih ‘60-ih godina odlučuje prihvatiti islam i mijenja ime u Muhammad Ali. Tome je prethodilo druženje s pripadnicima grupe Nacija islama, posebno s najpoznatijim njenim članom Malcolmom X-om koji mu je i dao novi identitet. Nakon mukotrpne pravne bitke s vlastima, boksačka licenca mu se vraća 1970. godine te nakon toga nastavlja “letjeti kao leptir, a bosti kao osa”. Mnogi kažu da su borbe tih godina s Joeom Frazierom, Georgeom Foremanom i Leonom Spinksom obilježile kompletno stoljeće.

ALI VS. FRAIZER

Muhammad Ali je karijeru okončao kako drugačije nego s rekordnim skorom od 56 dobijenih mečeva, od čega je čak 37 bilo knock outom. S druge strane, imao je i pet poraza, ali je važnije istaći to da je prvi boksač koji je tri puta osvajao šampionski pojas u teškoj kategoriji.

Rukavice o klin okačio je 1981. godine i ubrzo je obolio od Parkinsonove bolesti koja mu je vremenom gotovo onemogućila govor i kretanje.

Arizona, 2016.

Ipak, teška životna iskušenja nisu ga spriječila da se smije sve do zadnjeg trena. Putovao je, govorio za medije onoliko koliko je bio u mogućnosti, živio je za one koji ga vole… a takvih je bilo mnogo. Na njegovu dženazu u Louisvilleu došlo je oko 14.000 ljudi, a na mjestima u njegovom rodnom mjestu koja čuvaju sjećanje na Najvećeg položeni su vijenci, fotografije, ali i boksačke rukavice.