IKC PULA: Predstavljen novi dom za pulske muslimane

Nakon što je koncem prošle godine od privatnog vlasnika kupio zemljište od gotovo 17 tisuća kvadrata na području Monte Serpa, Medžlis Islamske zajednice Pula ubrzo će postati bogatiji za potpuno novi, pulskim muslimanima prijeko potreban Islamski kulturni centar čije je projekt predstavljen u Domu Hrvatskih branitelja, piše “Glas Istre”.

Muftija Aziz Hasanović, čelna osoba islamske zajednice u Hrvatskoj uvodno je čestitao novoizabranim vijećnicima grada Pule te kazao da je struka je rekla je svoje te je on to i prihvatio.

– Svi islamski kulturni centri u Hrvatskoj 100 posto se uklapaju u lokalne urbanističke planove, te su kao takvi velik doprinos lokalnoj arhitekturi, poput džamije u Rijeci, poručio je hrvatski muftija Aziz ef. Hasanović.

– Na pozivni natječaj bilo je pozvano šest autora od kojih su pred komisiju stigla četiri rješenja, a pobijedilo je ono tvrtke Qubik iz Zagreba, kazala je sinoć predsjednica ocjenjivačke komisije Azra Demirović na predstavljanju projekta.

Projekt je prisutnim predstavnicima islamske zajednice te lokalnim političarima detaljnije potom predstavio Tin Kavurić iz tvrtke Qubic.

Islamski kulturni centar će se sastojati od dječjeg vrtića, restorana, kongresne dvorane, učionica, čitaonice, ureda, poslovnih prostora, prostora za okupljanje mladih, stanova za vjerske službenike kao i prostorija za goste.

Sve će to, kako nam je kazao Esad ef. Jukan glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Pula, biti dio novog doma za pulske muslimane budući da su sadašnji prostori u centru Pule, u Ulici Leonarda da Vincija, za sve te sadržaje ipak pretijesni.

– Temeljna ideja i zadatak je bio, kaže Jukan, ponuditi rješenje koje će zadovoljiti prije svega funkcionalne, a potom i kulturno i povijesno naslijeđe podneblja u kojem će se centar graditi. Predstavljanje pristiglih radova organizirano je u cilju transparentnosti cijelog procesa, imajući u vidu zanimanje šire javnosti za ovaj projekt. Islamska zajednica u Hrvatskoj predana je razvoju multikulturalnosti i bogatstva različitosti uz poštivanje tradicije i kulture mjesta gdje se objekti grade. Tako će Centar biti mjesto susreta, dijaloga, upoznavanja i razumijevanja za dobrobit svih građana, što je krasilo i krasi mnoge gradove u Hrvatskoj pa tako i Pulu. Građani i svi zainteresirani imat će priliku vidjeti radove koji će u Domu hrvatskih branitelja biti izloženi deset dana nakon službenog predstavljanja, kazao je Jukan.

U Medžlisu Islamske zajednice Pula 1.6.2021. su se povodom završetka učenja kur’anskog pisma 18 polaznika okupile brojne džematlije kako bi prisustvovale svečanoj akademiji koja je organizirana ovim povodom. Mesdžid je bio premali da bi primio sve zainteresirane te je program organiziran u dvorištu mesdžida. Posebni gosti na svečanosti bili su hrvatski muftija akademik Aziz ef. Hasanović i novoizabrani gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Na svečanosti su nazočili tajnik Mešihata IZ u RH mr. Nermin ef. Botonjić, rukovoditelj Centra za halal kvalitetu dr. Aldin Dugonjić, glavni imam MIZ Poreč Ismet ef. Ibiši, glavni imam MIZ Umag Elvedin ef. Posavljak, glavni imam MIZ Labin Hazim ef. Bećirović, imami MIZ Rijeka Adnan ef. Đikić i Dženan ef. Čaušević te muallima Besima Đikić. Uz prigodna obraćanja, program je uljepšan izvođenjem ilahija i kasida, kao i učenja kur’anskih odlomaka polaznica i polaznika tečaja.

Prigodno su se obratili glavni imam Esad ef. Jukan te muftija Aziz ef. Hasanović koji je istaknuo važnost učenja Kur’ana i usmjeravanja životnih odluka u skladu s propisima koji su u njemu sadržani. Muftija Hasanović je potom podijelio diplome polaznicima i primjerak Kur’ana uz iskrene čestitke.

Tečaj učenja kur’anskog pisma su proveli imam mr. sc. Omer ef. Omanović i muallima mr. sc. Sadžida Jukan, kojima je muftija od srca čestitao na uspješno završenom ciklusu.

Prethodni članakKomšić i Džaferović u službenoj posjeti Crnoj Gori
Naredni članakDerviš Sušić: Bosna trguje sjedećke. Mi ćemo stojećke. Nema sjedenja!