Srijeda, 17 Aprila, 2024
Naslovnica Istaknuto PLENKOVIĆ: Donirat ćemo 210.000 doza vakcina Bosni i Hercegovini

PLENKOVIĆ: Donirat ćemo 210.000 doza vakcina Bosni i Hercegovini

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković najavio je doniranje 310.000 doza vakcina državama u regiji, ali i Kirgistanu, kao i sastanke predstavnika policije i carine s ciljem olakšanog ulaska građana iz BiH u Hrvatsku.

Hrvatska je, prema najnovijim podacima u vezi sa stanjem koronavirusa, u zelenom, što je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade Hrvatske ocijenio dobrim za epidemiološku i zdravstvenu sliku, kao i za turizam te imidž Hrvatske kao sigurne destinacije tijekom ljetnih mjeseci.

– Od danas u na snazi digitalne Covid-potvrde, na snagu je stupila uredba donesena na nivou Evropske unije. Do potvrde se dolazi jednostavno i omogućit će korisnicima sudjelovanje na koncertima, festivalima, klubovima na otvorenom i drugim manifestacijama na kojima se okuplja više od sto ljudi – kazao je Plenković.

Što manje žarišta koronavirusa bude, to će nam biti bolja turistička sezona, a time i ekonomska situacija, poručio je Plenković i pozvao hrvatske građane na odgovornost, upozorivši kako druge države prate stanje s koronavirusom u Hrvatskoj te na osnovu toga izdaju preporuke svojim građanima o putovanju.

Upozorio je na novi indijski delta soj koji prijeti novim valom te apelirao na hrvatske građane da se vakcinišu s obzirom na to da je to moguće obaviti bilo kad bez posebne najave.

– S obzirom na to da Hrvatska ima jako puno neutrošenih doza, a bit će ih još, mi smo namjerno baš danas, 1. jula, odlučili donijeti odluku i donirati 310.000 doza vakcina jer imamo već određene limite skladištenja doza. Od toga ćemo dati 210.000 doza Bosni i Hercegovini, a po 20.000 doza dat ćemo Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kirgistanu, koji nas je zamolio da im pomognemo – kazao je Plenković te najavio kako će tokom godine u Hrvatskoj biti dovoljno doza i za druge donacije.

Osvrnuo se na modalitete prelaska granice između Hrvatske i BiH, posebno na području prema Dalmaciji te za sutra najavio sastanke predstavnika policije i carine s voditeljima graničnih prijelaza na jugu zemlje i gradonačelnicima pograničnih gradova u Bosni i Hercegovini.

– Režim prelaska granice je kakav je bio sve vrijeme. Nema nikakve diskriminacije ili želje s hrvatske strane da se ljudima otežava ulazak u Hrvatsku, nego obrnuto. Sistem je ili ste preboljeli ili vakcinisani ili imate negativan test. Uložit ćemo maksimalne napore da se otklone glasine koje na neki način uznemiruju naše ljude s jedne i druge strane granice – zaključio je Plenković.

Prethodni članakObilježavanje Genocida u Srebrenici u Zagrebu: Promocija knjige “Ja, haški svjedok”
Naredni članakIzetbegović: Evropski parlament se očitovao u kojem pravcu BiH treba ići

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi