Počeo prvi ciklus sedmodnevne “Ljetne škole BH diplomatije”

- Cilj projekta je upoznavanje i edukacija polaznika o diplomatskim vještinama i procesima. Predavači u okviru projekta Ljetne škole će biti eminentni univerzitetski profesori i diplomatsko osoblje, koji će podijeliti svoje iskustvo o tehnikama i metodama u pregovorima, komunikaciji i razvijanju kritičkog mišljenja

Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 12. august 2021. godine: U Sarajevu je otvoren prvi ciklus sedmodnevne "Ljetne škole BH diplomatije", koju organizuje JU Muzej "Alija Izetbegović". ( Nihad Ibrahimkadic - Anadolu Agency )
U Sarajevu je otvoren prvi ciklus sedmodnevne “Ljetne škole BH diplomatije”, koju organizuje JU Muzej “Alija Izetbegović”.

Cilj projekta je upoznavanje i edukacija polaznika o diplomatskim vještinama i procesima. Predavači u okviru projekta “Ljetne škole” će biti eminentni univerzitetski profesori i diplomatsko osoblje, koji će podijeliti svoje iskustvo o tehnikama i metodama u pregovorima, komunikaciji i razvijanju kritičkog mišljenja.

“Ljetna škola BH diplomatije” će obuhvatiti 40 časova u sklopu kojih će se realizirati fakultativni izleti i studijske posjete.

Nađa Berberović-Dizdarević, direktorica JU Muzej “Alija Izetbegović”, nada se da će škola postati tradicija.

“Danas smo okupili 15 studenata, morali smo se ograničiti na ovaj broj zbog epidemioloških mjera. Radi se o mladim ljudima koji su studenti društvenih nauka, međunarodnih odnosa i diplomatije. Oni imaju priliku da besplatno pohađaju predavanja u okviru ‘Ljetne škole diplomatije’, da slušaju predavanja naših eminentnih univerzitetskih profesora iz svih oblasti diplomatije i razgovaraju sa gostujućim diplomatama i ambasadorima iz raznih zemalja”, pojasnila je Berberović-Dizdarević.

Kako je kazala, planirano je i da tri dana imaju studijske posjete, putovanja po BiH, posjete muzejima, galerijama… Prema njenim riječima, svi polaznici će dobiti certifikate.

“Pored poklona za sve studente i posebnih iznenađenja, imat ćemo i glavno iznenađenje koje ćemo otkriti tek pri svršetku Ljetne škole, a radi se o glavnoj nagradi za studenta koji se bude najviše isticao i trudio tokom ovog ciklusa”, dodala je Berberović-Dizdarević.

Mirza Rastoder, direktor i jedan od osnivača Homework HUBA, gdje je i otvorena “Ljetna škola diplomatije”, pojasnio je da je “Ljetna škola” san svakog studenta koji studira međunarodne javne odnose.

“Inicijativa je potekla iz Homework HUBA, koju smo predložili direktorici Muzeja, koja je prihvatila tu ideju i pomogla oko organizacije. Mislim da je to jako bitno za mlade ljude. Treba toliko toga da govorimo mladim ljudima, prepričavamo znanja i iskustva. Ovo je odličan primjer za bolje građenje i shvatanje naše države”, rekao je Rastoder.

Prema njegovim riječima, bilo je više od 120 prijavljeni, ali zbog trenutne situacije s koronavirusom taj broj su morali znatno smanjiti.

Rastoder je istakao da će “Ljetnu školu” pohađati studenti iz različitih dijelova BiH.

“‘Ljetna škola’ traje sedam dana. Četiri dana će biti predavanja, a tri dana će biti studijske posjete. Osnovne teme su sam pojam dipolomatije, diplomatija BiH za vrijeme rata, poslije i diplomatija BiH u 21. stoljeću, značaj bh. dijaspore, a fokus će biti i na ekonomskoj diplomatiji. Kao predavače imamo naše ambasadore u drugim državama, kao i ambasadore koji su predstavnici svojih država u BiH”, dodao je Rastoder.

Jedan od predavača je i ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević, koji će govoriti o javnoj diplomatiji i pojmu soft powera.

“Ovakvi događaji su nam jako potrebni, ove manifestacije nam trebaju, one su rijetke. Namjeravam da to sve studentima objasnim sa naučne strane ,ali i kroz mojih osam godina ambasadorskog angažmana. Malo ću staviti akcenat i na ekonomsku diplomatiju, jer sam ranije bio u biznisu, i na koji način možemo pomoći našim firmama da se razviju i dožive prosperitet, da povećamo izvoz. Uvijek se služim konkretnim primjerima”, pojasnio je Makarević.

Prethodni članakProjekt “100 najvećih u Bosni i Hercegovini”: Doprinos razvoju pozitivne poslovne klime
Naredni članakDodik opet negirao genocid: Prije bih u zatvor nego priznao