Ramazanska poruka predsjednika Mešihata muftije akademika Aziz ef. Hasanovića

Poučen riječima našeg Poslanika a.s. „Tko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu“, osjećam vjerničku potrebu da vam se osobno zahvalim na svemu što činite kako bi naša zajednica bila stabilna te kako bi mogla odgovoriti svim izazovima vremena i prostora u kojem živimo.

U ime Allaha Milostivog Samilosnog!

Poštovani brate i sestro, Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Iza nas je teška i neuobičajena godina. Obilježena je svjetskom pandemijom, kod nas i velikim potresima koji su zadesili naše gradove Zagreb, Sisak, Petrinju, Karlovac, Glinu, Vojnić, a osjetio se i šire. Iskreno se nadam da vas ovo pismo zatječe u dobrom zdravlju i da se uspješno nosite sa svim izazovima koji su prisutni. Nismo se mogli družiti na uobičajeni način ali smo nastojali da, u granicama zakonom dozvoljenih, budemo na hizmetu i usluzi svima, a poglavito onima koji su u potrebi. Nažalost takvih je bilo mnogo s intencijom povećanja broja iz dana u dan. Naša humanitarna organizacija Zirat u stalnom je kontaktu i pomaganju svima koji su u potrebi.

Pred nama je mjesec ramazan, mjesec Kur'ana, posta, teravija, dobročinstva, iftara, prilika da dodatno potvrdimo svoju vjeru i ustrajavamo u propisanim ibadetima. Provesti mjesec ramazan propisno znači dobiti dar ibadeta od 86 godina života. To je najveća milost Milostivog u ovome mjesecu. Pozivam vas da u tome ustrajete. Nažalost sve su pretpostavke da će i ovaj ramazan biti ograničena okupljanja radi korone. Stoga vas molim da pratimo upute naših imama i da skladno njima izvršavamo svoje zajedničke obveze. Zdravlje je preče od zajedničkog namaza. Imam Gazalija je rekao: “Čuvaj sebe od sebe, čuvaj sebe od drugog i čuvaj drugog od sebe.“ Naš youtube kanal daje mogućnost da pratite mukabele, džume i predavanja što vam od srca preporučam.

Ramazan ima i svoje materijalne obveze koje ga upotpunjuju. Nemojte da vas strah od neimaštine udalji od tog duga. Očistimo sebe, svoj post, svoj imetak, zaštitimo svoju obitelj i svoj imetak, dajući zekat i sadekatul-fitr. Nisab ili početni kapital na koji se obračunava zekat za ovu godinu iznosi 4250 (četiri tisuće dvjesto pedeset eura) što je 32 236 (trideset i dvije tisuće dvjesto trideset i šest kuna). Iz toga proizlazi da je minimalni zekat za ovu godinu 805 (osamsto pet kuna). Što se tiče sadekatu-l-fitra on je ostao na istoj razini kao i prošle godine u tri kategorije: prva je 100,00 (sto kuna), druga je 60,00 (šezdeset kuna) i treća je 40,00 (četrdeset kuna). Svatko tko na bajram prije klanjanja bajram namaza ima navedeni iznos dužan je dati, a isti ne može primati takvu vrstu primanja.

Poučen riječima našeg Poslanika a.s. „Tko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu“, osjećam vjerničku potrebu da vam se osobno zahvalim na svemu što činite kako bi naša zajednica bila stabilna te kako bi mogla odgovoriti svim izazovima vremena i prostora u kojem živimo. Unatoč svim poteškoćama s kojima smo se susretali i još susrećemo Islamska zajednica bilježi porast članstva za 664 nova člana na razini cijele zajednice, sadekatul fitr za 11%, zekat za 33% što ukazuje na vašu svijest i odgovornost naspram Zajednice. Nas, koji trenutno obnašamo vodeće dužnosti u Zajednici, to dodatno obvezuje i motivira da osnažujemo unutarnje povjerenje i da čuvamo i unapređujemo dignitet i prepoznatljivost Zajednice u društvu. Smatram važnim da treba da znate kako se troše sredstva od zekata i vitara (bejtul-mal). Prikupljena sredstva su namjenska i mogu se trošiti za strogo Kur'anom propisane namjene i kategorije: a) financiranje odgojno obrazovnih institucija; riječ je o mektebu, vrtićima, Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića, Institutu za arapski jezik i islam, b) pomoć obiteljima slabijeg imovinskog stanja, c) pomoć stradalima od prirodnih nepogoda, d) stipendiranje učenika i studenata, e) pomoć izbjeglicama i migrantima.

S velikim zadovoljstvom vas želim izvijestiti da smo u prošloj godini tiskali 9 novih vjeronaučnih udžbenika po najvišim pedagoškim, metodičkim i znanstvenim standardima, a čija veličina je u tome da su autori upravo naši vjeroučitelji. Pred nama je izrada još 3 udžbenika kako bi zaokružili vjeronaučne udžbenike, a trenutno se radi na digitalizaciji istih. Naša humanitarna organizacija Zirat potrebitima je u prošloj godini podijelila u novcu 675.537,00 kuna a paketi hrane, odjeće, obuće i drugih potrepština koji se mjesečno dijele na oko 300 obitelji znatno je nadmašila ovu brojku. Naša Islamska gimnazija i Institut postižu odlične rezultate i opravdavaju naša ulaganja i očekivanja da se uvijek teži boljem i većem standardu. Kako znate u Hrvatskoj se nalazi oko 900 migranata. Neki su stekli međunarodnu zaštitu, neki čekaju na to, a neki je nikada ne mogu ostvariti. Centar za kulturu dijaloga i Zirat pomažu u integraciji, edukaciji i materijalno u granicama naših mogućnosti. Potresom pogođeni prostori zahtijevali su našu žurnu reakciju pa je Mešihat Islamske zajednice na temelju pristiglih i obrađenih zahtjeva uplatio oko milijun kuna na račune za tristo naših džematlija za sanaciju i obnovu. Svjesni smo da je to nedostatno, ali su ljudi više nego zahvalni. U ime njihovo, prenosim vam svima zahvalu i molim Svevišnjeg da vas nagradi i da vam imetak umnoži te da vam to bude zalog na Sudnjem danu.

Islamska zajednica u Hrvatskoj u prošloj godini je osnažena u pogledu vakufa sa 21.000 metara kvadratnih zemljišta, od toga 17.000 u Puli i 4.000 u Maljevcu – Karlovac. Vašim donacijama i zajedničkim zalaganjem doprinijeli smo infrastrukturnom jačanju naše zajednice što je zajednički zalog za našu sadašnjost, ali i generacije koje dolaze te predstavlja povijesni iskorak na koji svi zajedno trebamo biti ponosni i Allahu dž.š. zahvalni na prilici. Posebno je zadovoljstvo potvrda saznanja da našu zajednicu činite Vi, istinski sljedbenici riječi Božje i Njegove upute. Za primjer vrijedi spomenuti stan u Zagrebu koji je rahmetli Adem Avdić uvakufio s ciljem jačanja naših odgojno obrazovnih institucija. Također, vrijedi istaknuti da je podignuta munara i pokriven Islamski centar u Sisku koji se planira ove godine dovršiti uz Božju pomoć i materijalnu podršku svih nas. U postupku su još neki projekti o kojima ćemo vas informirati i pozivati na zajedničke akcije poput početka gradnje džamije u Osijeku i Maljevcu.

Poštovana braćo i sestre, želim vam svaki hajr, sreću, zdravlje i bereket. Vaši imami, muallime, članovi džematskih odbora kao i članovi izvršnih odbora medžlisa stoje vam na raspolaganju 24 sata dnevno. Pozivam Vas da svoje potrebe podijelite s njima, oni su tu za Vas, a sutra svatko od Vas može biti na njihovu mjestu pa neka nam to bude vodilja da smo svi samo hizmećari našoj vjeri i vjernicima. Nađite načina da ste u stalnoj komunikaciji. Olakšajte jedni drugima. Ove godine je i popis stanovništva u Hrvatskoj. Pored individualnih, postoje prava koja se konzumiraju ukoliko kolektiv broji određeni broj članova, zato nemojmo zanemariti popis, kako bismo se i dalje mogli zalagati za korištenje svih dostupnih prava u cjelini za svakoga. Neka nas ovaj ramazan imanski (vjernički) ojača, podari nam ljubavi prema drugima, otvori nam potrebu da pomažemo i usrećujemo druge. Znajte, naše je ono što drugima damo, naša je sreća u onome što drugog usrećimo, naša je ljubav u onome što drugom pružimo.

 Kao vaš muftija, ponosan sam na vašu odgovornost naspram zajednice koja iz dana u dan jača i emanet vjere vjerodostojno prenosi na 3358 polaznika islamskog vjeronauka.

Neka Uzvišeni primi od nas naš post, namaz, zikr, dobra djela, iftare, zekat i sadekat-l-fitr i sav trud koga ćemo ako Bog da uložiti u predstojećem mjesecu Ramazanu.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Muftija akademik Aziz ef Hasanović/Predsjednik Mešihata