Regionalni mediji bruje o Tomaševićevoj “štednji” na manjinama

Tomašević smanjuje sredstva

Jučer su gotovo svi bosanskohercegovački portali, ali i neki hrvatski, prenijeli informaciju portala bošnjačke zajednice u Hrvatskoj Novi Glas kako gradonačelnik Grada Zagreba drastično smanjuje sredstva za rad Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Ubrzo se vijest proširila i društvenim mrežama, prije svega Facebookom i Twitterom, a rasprava se nastavlja i vodi između pristaša zagrebačkog gradonačelnika i Bošnjaka koji će novim prijedlogom budžeta Grada Zagreba izgubiti mogućnost organiziranja projekata poput sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici.

U raspravi je vidljivo kako pristaše Tomaševića brane ovakav potez uprkos etičkoj dilemi koja se nameće nad opravdanošću ovakvog plana. Isto tako, jasno je kako gotovo niko od njih ne razumije način finansiranja i funkcioniranja rada Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, a za sve krive bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

S obzirom na pojavu spinova koji imaju za cilj ublažiti posljedice ovakvog poteza i praktički gašenja rada Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu, u nastavku donosimo preciznije brojke i informacije o predloženom planu.

Prema novom planu za rad svih Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu predviđa se pet miliona kuna. Usporedbe radi, ove 2021. godine planirano je 11 miliona kuna, što je bio smanjen budžet u odnosu na 2020. godinu, kao i 2019. i 2018. godinu. Međutim, rebalansom budžeta koji je na dnevnom redu Gradske skupštine u četvrtak, 30. septembra, iznos za ovu godinu bit će smanjen na 8.918.000,00 kuna. Čak i takav iznos dovodi nacionalne manjine do situacije u kojoj ne mogu organizirati skoro pa ništa, ili jako malo. Novim planom od pet miliona kuna ukinut će se svi doprinosi zaposlenim osobama (sekretarima Vijeća), za skoro 700 kuna u bruto iznosu bit će smanjene nagrade za rad vijećnika, režijski troškovi bit će pokrivani samo za energiju i komunalne usluge, ali ne i za uredski materijal i računarske usluge, dok za programe praktički ne ostaje apsolutno ništa. Upravo zbog toga govori se o gašenju, a samim tim i kršenju prava nacionalnih manjina s obzirom na obavezu lokalnih jedinica da finansiraju vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.