Armin Hodžić: Rezanje sredstava za nacionalne manjine u Zagrebu političko, ne finansijsko pitanje

Zagreb, Hrvatska - 28. rujna 2021: Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić poručio je kako se nada da će vodstvo Grada Zagreba ipak usvojiti prigovore koji dolaze u vijeća nacionalnih manjina za koja je najavljeno rezanje financijskih sredstava u iznosu od 50 posto u odnosu na raniji period ( Stipe Majic - Anadolu Agency )

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić poručio je kako se nada da će vodstvo Grada Zagreba ipak usvojiti prigovore koji dolaze od vijeća nacionalnih manjina za koja je najavljeno rezanje financijskih sredstava iz budžeta u iznosu od 50 posto u odnosu na raniji period, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić naveo je kako se prema novom planu za rad svih Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu za 2022. s projekcijom na 2023/24. predviđa odobriti pet miliona kuna (666.000 eura) iz gradskog budžeta.

“Riječ je o smanjenju ukupnog iznosa od 50 posto. Dolazi do rezanja sredstava na sve četiri razine finansiranja. Zabrinjavajuće je da u skladu s tim prijedlogom Vijeća nacionalnih manjina, uključujući i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine, neće na raspolaganju imati sredstva za realizaciju programa i projekata”, kazao je Hodžić.

Dodao je kako je svrha postojanja Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina proizvodnja kulturnog sadržaja, programa i projekata čiji je cilj obogaćivanje kulturne scene Grada Zagreba, što će im ovim financijskim potezom postati onemogućeno.

“Postavlja se upitnik o budućem djelovanju Vijeća i predstavnika na području Grada Zagreba. Za sada je ovo tek službeni prijedlog, nadamo se da će biti još razuma i sluha da dođe do izmjena, jer ovi projekti koje radimo nadilaze kapacitete nacionalnih manjina, oni spajaju gradove i države te povezuju ljude”, rekao je Hodžić.

Podsjetio je kako VBNMGZ organizira Ultramaraton Vukovar – Srebrenica i Konvoj “Da se nikada ne zaboravi”, koji omogućuje građanima posjetu Memorijalnom centru u Potočarima.

“Svi ovi projekti mogu se realizirati za manje od 100.000 kuna (13.300 eura), ne govori se o nikakvim milionskim iznosima. Po meni, ovdje je više riječ o stavu i ovo nije finansijsko, nego političko pitanje”, izjavio je Hodžić.

Na pitanje hoće li eventualno smanjenje finansiranja iz gradskog budžeta biti presudno za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, Hodžić je izjavio:

“Nastojat ćemo privatno i na sve druge moguće načine iznaći sredstva za realizaciju takvih projekata, jer to je pitanje civilizacije, a ne pitanje politike ili manjine.”

Ove, 2021. godine za rad Vijeća nacionalnih manjina planirano je 11 miliona kuna (1,46 miliona eura), što je smanjenje budžeta u odnosu na 2020. godinu, kao i na ranije 2019. i 2018. godinu.

Međutim, rebalansom budžeta koji je na dnevnom redu Gradske skupštine Grada Zagreba u četvrtak, 30. septembra, iznos za ovu godinu bit će smanjen na 8,9 miliona kuna (1,18 miliona eura).

Novim planom od pet miliona kuna (666.000 eura) za naredne godine ukinut će se svi doprinosi zaposlenim osobama (sekretarima Vijeća), za skoro 700 kuna (93 eura) u bruto iznosu bit će smanjene nagrade za rad vijećnika, režijski troškovi bit će pokrivani samo za energiju i komunalne usluge, ali ne i za uredski materijal i računarske usluge, dok za manjinske programe praktički ne ostaje ništa.