Susret reisa Kavazovića i Grlić Radmana: Istaknuta važnost međureligijskog dijaloga u BiH

Tokom razgovora, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman dotakli su se brojnih pitanja od zajedničkog interesa za dvije države i dva naroda

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sa saradnicima posjetio je danas reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Huseina ef. Kavazovića ( MINA - Anadolu Agency )

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sa saradnicima posjetio je danas reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Huseina ef. Kavazovića.

Grlić Radman zahvalio se reisu na susretu i konstruktivnom razgovoru, ističući važnost međureligijskog dijaloga u BiH.

“Tradicionalno dobri odnosi između dvije države i dva naroda, koji su posljednjih decenija povremeno opterećivani dešavanjima u regionu, moraju se poboljšavati i produbljivati”, usaglasili su se sagovornici.

Istakli su da je potrebno što više razgovarati i na taj način prevladati sve one podjele koje priječe da BiH postane funkcionalna i stabilna država.

Komunikacija na relaciji Sarajevo – Zagreb treba biti intenzivna i otvorena, jer se Bosna i Hercegovina oslanja na Republiku Hrvatsku na njenom putu euroatlanskih integracija.

Primjer saradnje Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH kao i njenih poglavara, reisu-l-uleme Kavazovića i kardinala Vinka Puljića, kroz Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, mogao bi biti dobar uzor političarima kako da održavaju komunikaciju i saradnju na dobrobit obje države i oba naroda.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakHrvatska: Predstavnici međunarodne organizacije turkijske kulture posjetili Rijeku
Naredni članakNANIĆ: Postoji li uopće bošnjački nacionalizam