Hrvatska: Predstavnici međunarodne organizacije turkijske kulture posjetili Rijeku

Izložba ''Impressions from Khiva'' koja je postavljena na postamentima na Korzu predstavlja uzbekistanski grad. Izložba je otvorena u suradnji Organizacijskog odbora TURKSOY-a, Ministarstva kulture Uzbekistana i Grada Rijeke s ciljem predstavljanja Kulturne prijestolnice turkijskog svijeta 2020. Najvažniji cilj izložbe jest doprinijeti upoznavanju i međusobnom zbližavanju kultura.

RIJEKA – Delegacija Međunarodne organizacije turkijske kulture – TURKSOY, koja provodi aktivnosti na jačanju turkijske kulture i njezine promocije u svijetu, boravila je u dvodnevnoj službenoj posjeti u Rijeci, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegaciju Međunarodne organizacije turkijske kulture u čijem su sastavu Dusen Kasseinov, generalni tajnik TURKSOY-a, Shokrukh Akbarov, voditelj Međunarodnog odjela Ministarstva kulture Republike Uzbekistan, Tleuzhan Seksenbay, savjetnik u Veleposlanstvu Kazahstana u Hrvatskoj i Fatih Aliyi, projektni koordinator za Balkan TURKSOY-a, jučer su primili gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat i direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota.

“Na prijemu se razgovaralo o nastavku suradnje, prvenstveno na području kulture, s obzirom na to da je uzbekistanski grad Khiva 2020. godine proglašen prijestolnicom kulture turkijskog svijeta. I u Khivi, kao i u Rijeci, zbog pandemije nije održan cjelovit program koji je bio predviđen, s time da u Khivi nije bilo niti svečanog otvaranja pa su predstavnici Grada Rijeke i tvrtke Rijeka 2020 pozvani na otvorenje koje je prolongirano za svibanj ove godine. Želja organizatora je nastaviti suradnju koja je započela posjetom generralnog tajnika Kasseinova Rijeci prošle godine, kada je nazočio svečanome otvaranju Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020. Tradicija TURKSOY-a je da održava i razvija suradnju s prijašnjim, ali i budućim europskim prijestolnicama kulture, pa je Rijeka pozvana da se predstavi izložbom u uzbekistanskom gradu Khiva”, priopćeno je iz Grada Rijeke

Nakon prijema delegacija je razgledala Rijeku i riječke znamenitosti, a posjetila je izložbu pod nazivom ”Impressions from Khiva” koja je postavljena na postamentima na Korzu i predstavlja uzbekistanski grad.

Izložba je otvorena u suradnji Organizacijskog odbora TURKSOY-a, Ministarstva kulture Uzbekistana i Grada Rijeke s ciljem predstavljanja Kulturne prijestolnice turkijskog svijeta 2020. Najvažniji cilj izložbe jest doprinijeti upoznavanju i međusobnom zbližavanju kultura.

Dusen Kasseinov, Vojko Obersnel i Shokrukh Akbarov

Grad Khiva se smatra jednim od najstarijih gradova istočne civilizacije. O prepoznatljivosti kulturne baštine Khive svjedoči i činjenica da je Khiva prvi grad u središnjoj Aziji koji je odlukom Generalne skupštine UNESCO-a iz prosinca 1990. godine, uvršten na listu svjetske baštine.

Grad se nalazi u sjeverozapadnom dijelu središnje Azije, u Republici Uzbekistan. Khiva, koja se često naziva muzejom na otvorenom, glavni je grad regije Khorezm.

TURKSOY je međunarodna kulturna organizacija zemalja i regija u kojoj žive turkijski narodi i govori se turkijskim jezicima. Osnovana je 1993. godine nakon što su ministri kulture Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske potpisali osnivački sporazum. TURKSOY ima sjedište u Ankari u Turskoj. Organizacija ima svoje korijene u susretima tijekom 1992. godine u Bakuu i Istanbulu, gdje su se ministri kulture iz Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turske i Turkmenistana obvezali na suradnju u zajedničkom kulturnom okviru. TURKSOY je naknadno utvrđen sporazumom potpisanim 12. srpnja 1993. godine u Almati.

http://rijeka.hr

 

 

IZVORAnadolu Agency (AA)
Prethodni članakINTERKULTURALNI DIJALOG: Djelo Osman-Aziza spajalo je razdvojene obale Neretve
Naredni članakSusret reisa Kavazovića i Grlić Radmana: Istaknuta važnost međureligijskog dijaloga u BiH