Svi smo mi Ćamil: Bošnjaci Srebrenice odgovaraju na Dodikove prijetnje

- Nema toga Dodika koji će nas spriječiti da kao građani koristimo zakonske mogućnosti i da prijavljujemo negatore genocida, a ni funkcije zbog koje bi od toga odustali, poručuju iz Koalicije "Moja adresa: Srebrenica"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik putem TV ekrana nametnuo lokalnim političarima u Srebrenici smjenu Ćamila Durakovića, navode u saopćenju Koalicije “Moja adresa: Srebrenica”.

Ističu kako se Dodik kontinuirano se protivi nametnutom zakonu od visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, a jučerašnjim svojim istupanjem pokazao je da zapravo politiku u Srebrenici ne vode lokalni političari već rade onako kako im se nametne.

Podsjećaju da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv novinara zbog nepoštivanja Zakona o zabrani negiranja genocida u lično ime i u ime svih bošnjačkih predstavnika u Skupštini opštine Srebrenica.

“Krajnje surov način kažnjavanja Bošnjaka u gradu u kojem je počinjen genocid zbog atrofije politike koja vodi ka destabilizaciji i prekrajanju granica u Bosni i Hercegovini. Retorika i radikalni istupi političara u RS neće doprinijeti kvalitetnijem životu u Srebrenici, a šturim saopštenjima i najavama nećete nas zaplašiti i demotivisati da koristimo naša građanska i zakonska prava”, poručuju iz koalicije te dodaju:

“Nema toga Dodika koji će nas spriječiti da kao građani koristimo zakonske mogućnosti i da prijavljujemo negatore genocida, a ni funkcije zbog koje bi od toga odustali. Mi smo odbornici u Skupštini opštine Srebrenica voljom bošnjačkog naroda, a ne voljom Stevandića, Vukanovića, Dodika ili srpskih stranaka.”

Naglašavaju također kako je zakonska odredba, a ne volja srpskih stranaka da predsjednik Skupštine mora biti Bošnjak ukoliko je načelnik Srbin.

“Mi Bošnjaci smo, nakon lokalnih izbora, pri formiranju vlasti bili konstruktivni i nismo htjeli blokirati konstituisanje vlasti. Zalud smo učinili sve da otvorimo dijalog. Lokalna politika Srebrenice se očigledno vodi daleko, u Banjoj Luci. Neće proći, a mi ćemo nastaviti pomagati institucijama države da iza rešetaka stave negatore genocida. Sada Dodik uz pritisak drugih srpskih stranaka želi blokirati funkcionisanje lokalne zajednice i to svjesno, pod izgovorom da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv nekoga ko je negirao genocid u Srebrenici. Ovo je poziv na politički obračun sa Bošnjacima povratnicima, kao još jedan pokazatelj nemoći pred novim odredbama Krivičnog zakona. Nema toga Bošnjaka koji će odustati od gonjenja negatora genocida i pristati na politiku negiranja genocida po volji Milorada Dodika i drugih srpskih stranaka. Svi smo mi Ćamil”, zaključeno je u saopćenju.

Prethodni članakZastrašujući prizori: Snimci iz helikoptera pokazuju razmjere požara u Antaliji
Naredni članakSchmidt u Tekiji na Buni: Divi se kulturnom nasljeđu BiH