U Zagrebu se pjevalo o Bosni: Hor “Bulbuli” u prepunom Lisinskom proslavio 28. rođendan

U Maloj dvorani Kulturne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, sinoć se pjevalo o Bosni. Hor “Bulbuli”, koji predvodi istaknuti slobodni umjetnik, pjevač, gitarista, flautista, kompozitor i producent Ismet Kurtović, jučer u 20 sati počeo je proslavu svog 28. rođendana, što je ogroman uspjeh za muzički sastav ove vrste i dokaz da se uz predani rad i trud odlične stvari mogu napraviti na njegovanju identiteta i čuvanju tradicije.

Zagrebačke čuvarice tradicionalnih bošnjačkih pjesama i bošnjačke kulture, kako nazivaju članice “Bulbula”, sinoć su za publiku koja je odlučila doći na koncert pod dirigentskom palicom Ismeta Kurtovića izvele neke od najljepših sevdalinki. Skoro svaka od izvedenih sevdalinki bila je popraćena i glasovima iz publike, što je dodatno uljepšalo ionako predivnu večer.

Osim hora “Bulbuli”, publici su se predstavili i ansambl “Bosana” te hor “Montenegro”, a organizator događaja bilo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Predsjednik Vijeća Armin Hodžić sinoć je uručio i zahvalnicu Ismetu Kurtoviću za sve ono što godinama čini kako bi u Republici Hrvatskoj očuvao tradicionalnu bošnjačku pjesmu i generalno kulturu, a zahvalnice su dobile i Sabina Softić, Midheta Ibrahimpašić i Enisa Travljanin, koje su svih 28 godina članice “Bulbula”.

Valja istaći da je za 28 godina kroz ovaj hor prošlo puno pjevačica. U početku su bile samo četiri djevojke i Ismet Kurtović, ali s prolaskom vremena hor je napredovao i rastao. Upravo Ismet Kurtović iz svake pjevačice nastoji izvući maksimum i dobiti, kako je jednom prilikom rekao, izraz srži pjesme koju izvodi, ali pri tome pazeći da izvedba ne ode previše u improvizaciju. Članice “Bulbula” uobičavaju za nastupe obući i identične haljine, tako da osim sklada zvukova imaju i vizuelnu ujednačenost.

“Bulbuli” su proputovali veliki dio Hrvatske, gostovali su u Bosni i Hercegovini, ali i Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Češkoj. Dakle, čitavim regionom, pa i šire. Članice “Bulbula” pjevaju i dok rade, a njihov trud i zalaganje u očuvanju i razvoju kulture Bošnjaka u Hrvatskoj može biti uzoran primjer odnosa prema tradiciji vlastitog naroda.

 

Prethodni članakEntuzijazam Zapadnog Balkana prema EU kopni zbog dugih pregovora
Naredni članakEdita Medić: Aktivna omladina je definitivno jedan od ključnih čimbenika društvenog napretka