Bošnjaci izuzetno uspješno počeli kampanju za popis stanovništva u Hrvatskoj

Iako je kampanja pokrenuta samo prije nekoliko dana, već je izazvala veliko interesovanje javnosti i s terena se već mogu čuti pozitivne reakcije

S press konferencije

Ujedinjene bošnjačke organizacije u Hrvatskoj nedavno su pokrenule kampanju „Ja sam Bošnjak!“ kojom će informirati javnost o važnosti izjašnjavanja Bošnjaka prema odrednicama njihovog nacionalnog identiteta.

Iako je kampanja pokrenuta samo prije nekoliko dana, već je izazvala veliko interesovanje javnosti i s terena se već mogu čuti pozitivne reakcije.

Predstavnici udruženja pozivali su sve Bošnjake u Republici Hrvatskoj da se na predstojećem popisu izjasne kao Bošnjaci te da za svoj materinski jezik naznače bosanski jezik, jer tako stječu građanska i politička prava zagarantirana Ustavom Republike Hrvatske.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj provodit će se u dvije faze. Prva će se odvijati od 13. do 26. septembra 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronski sistem e-Građani, dok će se druga vršiti na konvencionalan način, putem osobnog intervjua popisivača sa stanovništvom u periodu od 27. septembra do 17. oktobra 2021. godine.

Ova kampanja, prema riječima Armina Hodžića, predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, inače inicijatora i prvog čovjeka kampanje, posebno je usmjerena prema pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine koji se još uvijek nacionalno izjašnjavaju kao „Muslimani“.

„Postoji nezanemariv broj pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj koji se i dalje nacionalno izjašnjava kao Muslimani, što predstavlja problem, jer takvim odgovorom ne stječu sva prava nacionalne manjine koja im kao takva pripadaju, a i službeno nije zabilježen realan broj Bošnjaka. Samim time i opseg prava Bošnjaka u Republici Hrvatskoj manji je nego što mu predstoji“, objasnio je Armin Hodžić.

Osim Armina Hodžića, u kampanju su uključeni i Adis Keranović ispred Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, Salih Huremović iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i Udruge veterana Bošnjaka Domovinskog rata te predstavnik kulturno-umjetničkog društva Sevdah Kemal Bukvić.

Kampanja „Ja sam Bošnjak!“ izazvala je i veliko interesovanje medija, kako onih u Hrvatskoj, tako i onih širom regije. Tačnije, ukupno 25 hrvatskih i bh. medija ispratilo je press konferenciju održanu u povodu otvaranja kampanje.

HRT, BHRT, Z1, Hayat TV, 24 sata, Slobodna Evropa, Slobodna Bosna, Anadolija, Faktor su samo neki od medija koji su prenijeli informaciju o otvaranju prve kampanje ove vrste u Republici Hrvatskoj među Bošnjacima.

VIŠE O TEMI: Ujedinjene bošnjačke organizacije prvi put pokrenule kampanju informiranja javnosti za popis stanovništva