Dan Zlatnih ljiljana: Sjećanje na hrabrost, žrtvu i odanost domovini

Odlikovanja i priznanja je malo za Armiju hrabrih i odvažnih branitelja Bosne i Hercegovine u periodu odbrane od Agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992 – 1995). Onih koji su ih zaslužili bilo je mnogo više, znanih i neznanih što ugradiše dio svog umijeća, tijela pa i živote braneći svoju porodicu, svoj narod i svoju Bosnu i Hercegovinu. Dan Zlatnih ljiljana obilježava se 9. maja (na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan Evrope) i predstavlja skromno hvala njihovim roditeljima za brigu i odgoj, njihovim porodicama predstavlja dan slave i ponosa, te na koncu prilika da se njihova herojska borba pokuša otrgnuti od zaborava.

Dan Zlatnih ljiljana u BIH obilježava se 9. maja. Zlatni ljiljan je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine dodjeljivan vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije ratne poduhvate.

Odlikovanje Zlatni ljiljan se dodjeljivao pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova Republike, izvršili više slobodnih djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima.

Zlatnim ljiljanom su ukupno odlikovane 1742 osobe.

Iako je u početku Zlatni ljiljan bilo najviše ratno priznanje, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine 14. aprila 1994. usvojilo je Uredba o odlikovanjima, kojim se kao najviše priznanje isključivo spominje Orden heroja oslobodilačkog rata.

Odlikovanje Zlatni ljiljan se dodjeljuje:

“Pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova Republike, izvršili više slobodnih diela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima”

Zlatni ljiljan je hiljadugodišnji simbol Bosne, endemični cvijet karakterističan za predjele Bosne (latinski: Lilium bosniacum) koji je korišten kao simbol za čistoću, nevinost i ljepotu. Koristili su ga mnogi bosanski heroji tokom duge historije, počevši od plemićkih porodica do kraljevske dinastije Kotromanića. Ljiljan je također bio karakteristika bosanskih avlija i bašti, opjevan najčešće kao zambak. Na nišanima bosanskih šehida se također gravirao ljiljan.

VIDI: SPISAK ZLATNIH LJILJANA

VIDI: HEROJI OSLOBODILAČKOG RATA

 

Prethodni članakFOTO/VIDEO: Lejletu-l-kadr obilježen u Zagrebačkoj džamiji
Naredni članakDAN LOGORAŠA: Prati ih stravična šutnja, nema zakona o pravima žrtava torture