KOSOR: Zabraniti “Za dom spremni” u svim situacijama

Bivša premijerka Jadranka Kosor u srijedu je u Jasenovcu "potpuno pogrešnima" ocijenila dvostruke političke konotacije protuustavnoga, ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koji bi, istaknula je, morao biti zabranjen u svim slučajevima, uključujući komemorativne svrhe.

“Za dom spremni” je poklič ustaškog režima, on je protuustavan  i nema nikakvih izuzetaka u smislu uporabe u komemorativne svrhe. Ako je nešto protuustavno, onda je protuustavno”, izjavila je Kosor u Jasenovcu gdje je kao dio izaslanstva predsjednika Zorana Milanovića odala počast žrtvama tog ustaškog logora.

“Pod tim su pokličem ubijani ljudi i na ovom mjestu, mučki masakrirani i to je činjenica”, rekla je Kosor u Jasenovcu.

Ustvrdila je i da su potpuno pogrešne dvostruke političke konotacije koje su se unatrag nekoliko godina uvele u hrvatski politički prostor vezano uz taj pozdrav.

Naime, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima prije tri godine izdalo je preporuke da se pozdrav “Za dom spremni” može koristiti u grbu HOS-a  striktno vezano uz komemoracije za pripadnike jedinica koje su stradale pod tim znakovima u Domovinskom ratu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković danas je u Jasenovcu također rekao da treba raditi razliku između ustaške simbolike i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata.

No, bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da “nema mjesta za dvostruke konotacije”.

“Ustav RH u izvorišnim osnovama jasno je rekao i to je zapisao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman – da je Hrvatska nastala nasuprot NDH. Dakle, ‘Za dom spemni’ nije nikakav stari hrvatski pozdrav. To je poklič ustaškog režima”, istaknula je.

Zahvalila je predsjedniku Milanoviću što ju je pozvao u izaslanstvo zajedno s dvojicom bivših predsjednika Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem te istaknula da bi bivši predsjednici države i vlade trebali sudjelovati u obilježavanju važnih datuma.

Izrazila je i očekivanje da će iduće godine ponovno najviši državni dužnosnici zajedno odati počast žrtvama Jasenovca.

“Mora postojati zajedništvo da se ovdje dogodio strašan zločin za koji je odgovoran ustaški režim kao i oko toga da ‘Za dom spremni’ nije stari hrvatski, nego ustaški pozdrav”, rekla je Kosor.

IZVORHINA
Prethodni članakU Jasenovcu su stradali članovi porodica Bakira Izetbegovića, Maka Dizdara, Abdulaha Sidrana, Zuke Džumhura, Alije Isakovića…
Naredni članakLiga muslimanskog svijeta: 6.000 paket-bonova za građane BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije