Krhotine urušenih života: U Zagrebu izložba Ismara Čirkinagića

Ismar Čirkinagić, danski umjetnik porijeklom iz Prijedora, postavio je svoju prvu veću regionalnu izložbu naslova "The House in a Forest on a Coast" večeras u Zagrebu, u Domu HDLU-a

(Stipe Majić - Anadolu Agency)

U galeriji Bačva Doma HDLU otvorena je izložba Ismara Čirkinagića “The House in a Forest on a Coast”, instalacija sastavljena od elemenata u različitim umjetničkim medijima.

Ismar Čirkinagić, danski umjetnik bosanskohercegovačkih korijena, postavio je svoju prvu veću regionalnu izložbu večeras u Zagrebu, u Domu HDLU-a.

Izložba je ostvarena u suradnji s pojedincima i institucijama iz cijeloga svijeta, odakle su nabavljeni njezini materijali, odjeća i ruševine. Prikupljanje materijala bilo je dio procesa, a vizualno atraktivan dio izložbe napravile su članice Udruge Kamensko koja se održala nakon gašenja istoimene tvornice tekstila.

Horizontalno su predstavljeni temelji kuće koji pokrivaju pod, dok se golemi prikazi brodskih jedara pružaju okomito prema stropu, pojasnila je kustosica izložbe Tanja Mišković.

“Baš kao što krhotine prenose uspomene na mjesta koja više ne postoje u izvornom obliku, odjeća prenosi sjećanja na tijela i osobe koje su je nekad nosile. Jedra su, naime, sašivena od odjeće koja je pripadala ljudima koji su umrli kao žrtve nasilja s političkom pozadinom, u oružanim sukobima, terorističkim napadima i prisilnim migracijama. Odjeću su donirale obitelji žrtava”, kazala je Mišković.

Izložba je realizirana uz pomoć hrvatskog Ministarstva kulture i Danskog kulturnog fonda.

Ismar Čirkinagić rođen je u Prijedoru, u BiH, 1973. godine, a nakon što je završio Copehagen Art School primljen je na Kraljevsku dansku akademiju likovnih umjetnosti.

U galeriji Bačva Doma HDLU otvorena je izložba Ismara Čirkinagića (na fotografiji) “The House in a Forest on a Coast”

Njegova umjetnička praksa temelji se na društveno-političkim temama, uglavnom radi konceptualne instalacije, a njegova djela prisutna su, kako u Danskoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Izložba u Domu HDLU-a ostaje otvorena do 22. kolovoza 2021. godine.