Mustafa Cerić: Kurjak je izdao Salima Šabića i branio se amnezijom

U Bosni i Hercegovini aktuelna je polemika u kojoj je hrvatski ljekar u mirovini prof. dr. Asim Kurjak optužio generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović da ne govori istinu kada tvrdi da je bio mentor na njenom doktoratu. Kurjakove tvrdnje su zlurado prenosili hrvatski mediji. Međutim, u nekoliko zadnjih dana u bh. medijima pojavili su se dokumenti koji dokazuju da je ustvari prof. dr. Asim Kurjak lagao te da ne samo da je bio mentor njenog doktorata već i predsjednik komisije na odbrani 2000. godine. Kurjak se potom branio amnezijom. Ustvrdio je odjednom da se “ne sjeća”. O kakvoj je vrsti amnezije riječ ipak je objasnio bivši reis Mustafa Cerić koji tvrdi da je svjedočio kada je Kurjak "kukavički prodavao din za dinar”. Prenosimo njegov Facebook status

Komentar bez loše namjere

Nemam namjeru arbitrirati, ali osjećam moralnu obavezu da ukažem na činjenicu da dr. Asim Kurjak ima amneziju, tj., gubitak pamćenja određenog vremenskog razdoblja ili određenih događaja ili određenih ličnosti od kojih su mu neki bili bliski iskreni prijatelji.

Naime, Kurjakov iskreni i vjerni kućni prijatelj rahmetli Salim Šabić, koji ga je naučio hodati po Zagrebu, početkom devedesetih bio je izložen strašnoj javnoj političkoj i medijskoj torturi do te mjere da mu je bačena ekplozija na njegovu krojačku radnju u sred bijela dana i u sred grada Zagreba zbog njegovog principjelnog i čvrstog držanja i odbrane jedinstvene i suverene bosanske države protiv velikovatske agresije.

Na pitanje novinara da li poznaje Salima Šabića, kojem su “nepoznata” lica bacila ekploziju na radnju u poznajoj ulici “Ilica”, dr. Asim Kurijak je u trenutku dožio amneziju na način da se nije mogao sjetiti ko je taj gospodin Salim Šabić. A kamoli da stane u obranu svoga prijatelja od bezočnih napada od kojih su neki bili smrtonosni.

No, treba vjerovati da se dr. Asimu Kurjaku u tom trenutku, zaista, nije mogao sjetiti ni ko je gospodin Salim Šabić ni da mu je on bio kućni i kumski prijatelj. Sjećanje na prijatelja Salima Šabića bi ga u tom trenutku moglo skupo koštati pa je amnezija bio najbolji štit od moguće opasnosti. Šta u tom slučaju znači prijateljstvo?

Ništa!

Dešava se to ljudima koji su kukavice i koji su spremni prodati din za dinar.

VIŠE O TEMI: PORTRET VELIKANA: 20 godina od smrti Salima Šabića (1936 – 2001)