Muzej Alija Izetbegović: Prijavite se na “Ljetnu školu BH diplomatije”

Muzej "Alija Izetbegović" je objavio Javni poziv za prvi ciklus “Ljetne škole BH diplomatije” koja bi počela 12. augusta 2021. godine na Međunarodni dan mladih.

Planirano je da predavanja i aktivnosti traju sedam dana i obuhvate 40 časova. Baza aktivnosti bit će prostor Homework Hub-a, koji predstavlja i strateškog partnera Muzeja “Alija Izetbegović” u ovom projektu.

Ova ljetna škola ima za cilj da detaljnije upozna i educira polaznike o tematici bh diplomatije.

Namijenjena je studentima/cama I, II i III ciklusa društvenih, humanističkih i političkih nauka.

Predavači/ce su iskusni profesori/ce, ljudi iz prakse, diplomate, visoki dužnosnici… Petnaest odabranih polaznika ljetne škole će imati priliku da nauče više o tehnikama i metodama pregovaranja, komuniciranja, debatiranja, ali i razmjeni mišljenja.

Također, polaznici škole će imati zadatak da pročitaju i analiziraju određenu literaturu u vezi sa zadatom tematikom.

Tokom trajanja ljetne škole, svi polaznici/e će dobiti određene zadatke, a po okončanju ljetne škole njihovi radovi bi bili objavljeni u Zborniku radova čiji je izdavač Muzej “Alija Izetbegović”.

Nakon planiranih sedmodnevnih aktivnosti, predviđeno je da se aktivnosti polaznika nastave u okviru u kojem bi se učesnici podijelili u tri grupe, po pet učesnika u svakoj, te bi sa svojim mentorima participirali u kreiranju naučnog rada tematski vezanog za diplomatiju. Radovi bi na koncu projekta bili objavljeni u Zborniku radova.

Učesnici bi imali imali slobodu odabira teme, koja bi bila suštinski srodna sa znanjima i iskustvima koja su stečena tokom trajanja ljetne škole.

Muzej “Alija Izetbegović” ima plan da projekat “Ljetne škole BH diplomatije” preraste u tradicionalnu aktivnost sa visokim akademskim standardom, koja bi okupljala eminenta imena i učesnike.

PRIJAVA

Prethodni članakMesić: Pomaci u BiH su mogući ako se spriječe negativni utjecaji Zagreba i Beograda
Naredni članakPlenković – Jiechi: Hrvatska nastavlja jačati veze s Kinom i graditi gospodarsku suradnju