Odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici: Inzko treba donijeti zakon o zabrani negiranja genocida

"Podsjetit ćemo visokog predstavnika da zakon o zabrani negiranja genocida mora u njegovom mandatu da donese. Ništa nije uradio za žrtve, neka bar to uradi",  rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ 

SREBRENICA – U prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari održan je sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine. Na sastanku su potvrđene ranije donesene odluke o izboru rukovodstva Organizacionog odbora te su imenovani predsjednici pododbora unutar Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice, javlja Anadolu Agency.

 

Istaknuo je da će i ove godine pandemija koronavirusa ostaviti traga na obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Smatram da smo 25. godišnjicu prošle godine odradili u najboljem svjetlu. Ove godine takođe ćemo dati maksimum od sebe da bude na nivou, i na taj način da pošaljemo poruku međunarodnoj zajednici. Šaljemo poruku Valentinu Inzku da ispuni obećanje i donese zakon o zabrani negiranja genocida. On je javna ličnost i dao je javnu riječ. I sa ovog sastanka Organizacionog odbora će mu otići dopis kojim ćemo ga podsjetiti”, rekao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, smatra da svima onima koji su zaslužni za obilježavanje 25. godišnjice treba odati priznanje.

“Pored toga, podsjetit ćemo visokog predstavnika da zakon o zabrani negiranja genocida mora u njegovom mandatu da donese. Ništa nije uradio za žrtve, neka bar to uradi”, rekla je Subašić, koja kaže da zbog pandemije koronavirusa udruženje koje vodi ne može unaprijed planirati aktivnosti.

Podsjećamo, ranije je donesena odluka koja je danas potvrđena da je Hamdija Fejzić predsjednik Organizacionog odbora, potpredsjdnici su Damir Peštalić, Emir Suljagić, Šefket Hafizović, a za sekretara je imenovan Nermin Alivuković, dok je generalni sekretar Organizacinog odbora Mirsad Bešić.