Promocija knjige “Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u RH”

Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u subotu organizira promociju knjige “Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj”, autora Filipa Škiljana. 

Knjiga u kojoj se prvi put u Hrvatskoj temeljito obrađuje tema Bošnjaka branitelja sastoji se od nekoliko poglavlja koja se odnose na intervjue s pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine koji su učestvovali u Domovinskom ratu ili su na neki drugi način pomagali odbranu, te su uz arhivske spise i novinske članke uzeti iskazi sudionika Domovinskog rata i članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području cijele Hrvatske.

Pored podataka o učestvovanju Bošnjaka u odbrani Hrvatske, autor knjige u kratkim crtama prati vrijeme i okolnosti naseljavanja Bošnjaka u Hrvatsku te donosi podatke o broju Bošnjaka u historijskim razdobljima u Hrvatskoj.

Bošnjaci u Hrvatskoj čine jednu od 22 nacionalne manjine. Njihova prisutnost na hrvatskom teritoriju vidljiva je preko jednog stoljeća, a kontakti stanovnika današnjeg hrvatskog teritorija s islamom traju već dugi niz stoljeća. Bošnjaci su svojom prisutnošću u svim segmentima kulturnog, društvenog, znanstvenog, sportskog i drugih vidova života utkani u hrvatsku svakodnevicu. Stoga je njihova uloga i njihov značaj u Domovinskom ratu neupitan.

Bošnjačka nacionalna manjina je uz većinski hrvatski narod u najvećem broju učestvovala u borbi za hrvatsku slobodu, a broj od preko 1.180 poginulih Bošnjaka u Domovinskom ratu ukazuje na golemi udio ove nacionalne manjine u obrani zemlje, saopćeno je iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Prethodni članakMilanović smatra da se on, Vučić i Erdogan trebaju sastati s trojkom iz BiH
Naredni članakEvropske zemlje traže od Izraela da obustavi širenje jevrejskih naselja