Sjajan program obilježio 13. dane bosanskohercegovačke kulture

Koncertom “Večer sevdaha” u hotelu Antunović u Zagrebu sinoć su zatvoreni 13. dani bosanskohercegovačke kulture u Republici Hrvatskoj.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) povodom Dana državnosti BiH, u saradnji s udruženjem Kreativna de Kultura, organiziralo je ovu manifestaciju koja je trajala od 22. do 29. novembra 2021. godine.

Ovogodišnji izuzetno bogati program uključivao je projekcije filmova, teatarske predstave, književne promocije, a na kraju i koncert sevdaha koji je utkan u bošnjačku i bosanskohercegovačku tradiciju.

U okviru ovog festivala istaknuti bh. glumac Emir Hadžihafizbegović u Rijeci i u Puli odigrao je monodramu “Sve je do nas”, film “Quo Vadis, Aida” bio je prikazan u Dubrovniku, a u Kinu Tuškanac prikazan je igrani film “Bijela tabija”, dok je u Velikoj Gorici prikazan dokumentarni film “Biti Bošnjak”. Muzička večer naziva “Sevdah” održana je u Sisku, dok je “Večer sevdaha” održana na zadnji dan 13. dana bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu.

Osim Zagreba, program je prvi put održan i u Sisku, Puli, Rijeci, Dubrovniku i Velikoj Gorici te je okupio za ovih osam dana više od 900 ljudi, što je izuzetna posjećenost. Važno je naglasiti upravo to da su prvi put od samostalnosti Republike Hrvatske Bošnjaci imali program koji traje osam dana.

Prethodni članakHZZO: Cijena brzog testa protiv virusa korona 62 kune
Naredni članakTomašević: U Zagrebu vakcinisano 75 posto odraslog stanovništva