U četvrtak zagrebačka promocija knjige „Breza-94, Bužimska bosanska bitka“

Pozivnica na promociju knjige „Breza-94, Bužimska bosanska bitka“

Udruga Bošnjaka veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske organizira promociju knjige „Breza-94, Bužimska bosanska bitka“ autora Seada Jusića.

Promocija će biti održana u četvrtak, 11. novembra, u Islamskom centru Zagreb, u dvorani Salem Šabić, s početkom u 18:30 sati, tj. iza jacije.

Po riječima autora, knjiga je sadržajno dvojna, a govori i o jednoj bici, o narastanju Bužimske brigade, ali i o borbi za institucije Bosne i Hercegovine.

„Knjiga je sadržajno dvojna. Jedno je priča o jednoj bitci, o jednoj operaciji neprijateljske vojske koju smo mi, 505. brigada slomili 1994. godine. To je druga u nizu strateških operacija Vojske Republike Srpske koje su vođene da se okupira bihaćki okrug i uništi Peti korpus Armije RBiH.  Kasnije su bile još tri operacije od strateškog značaja i nijedna nije prošla i na taj način mi smo dali ogroman doprinos u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske i Republike BiH jer da je nastala ‘srpska zemlja’ od Doboja do Karlovca onda nikakve ‘Oluje’ ne bi bilo i sasvim bi drugačije danas izgledala karta zemalja na prostorima bivše Jugoslavije“, kazao je ranije Sead Jusić u izjavi za bh. novinsku agenciju Fena.

Breza 94“, dodao je autor, „je jedna u nizu operacija u kojoj naš neprijatelj nije uspio“.

„To je priča o narastanju 105. bužimske brigade pod palicom njenog komandanta Izeta Nanića s jednog bezimenog prostora do nivoa da može slomiti najelitnije jedinice VRS-a i poraziti ih. S druge strane, Bužimska bosanska bitka govori o našem putu, o našoj borbi na prostoru Bužima i Krajine za institucije BiH te knjiga i počinje Platformom Predsjedništva Republike BiH. Knjiga objašnjava borbu za institucije i stajanje na liniji države BiH, zbog toga je i taj dodatak ‘Bužimska bosanska bitka'“, navodi Jusić.

Moderator razgovora bit će Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a promotori su hfz. dr. Rifet Šahinović, mr. Mirza ef. Mešić i prof. Haris Suljadžić.